AKTUELNO

Ukoliko ste planirali da promenite posao...

Proizvodnjom borovnice četvoročlana porodica može da ostvari pristojnu zaradu. To je ključni razlog što se površina pod ovim voćem u poslednjih pet godina udvostručila, a stručnjaci kažu da imam prostora za dalji razvoj.

Proizvođač i tehnolog uzgoja borovnice Milan Savković kaže da je najveća prednost kod ovog voća mala površina, a velika zarada.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nije vam potrebna velika površina da bi mogli da ostvarite pristojnu zradu. Jedna četvoročlana porodica može sasvim pristojno da živi od jednog hektara, a da sve radi sama osim berbe – zadovoljno ističe Savković.

Foto: TV Pink Printscreen

Radmila Koprivica iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Mladenovac, koja funkcioniše u okviru resornog ministarstva kaže da u Srbiji, prema procenama, ima oko 1.000 hektara pod borovnicom.

- Dosta mladih ljudi kreće da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Odlično se snađu, mnogi od njih se sa asfalta presele na selo i, što je najvažnije, zadovoljni su – ističe Koprivica. Postoje brojni podsticaji za bavljenje poljoprivrednom.

- I ove godine će biti objavljen konkurs za podršku mladim poljoprivrednim proizvođačima koji važi za osobe do 40 godine. Interesovanje je svake godine veliko. Ministarstvo poljoproivrede je prepoznalo voćarsto kao jednu od grana u prosperitetu – i daje podsticaje za podizanje višegodišnjih zasada, za analizu zemljišta, za kupovinu sadnica, pripremu zemljišata. Podsticaji su do 50 odsto bez PDV-a. Ne završava se na tome – ministarstvo ima i podsticaje za unapređenje biljne proizvodnje – kupovinu protivgradne opreme, sistema za navodnjavanje, ograđivanje parcele...- navela je Koprivica.

Kako je dodala, posebno je značajno to što jedna vrsta podsticaja ne isključuje drugu.

Predstvanik hladnjače „Brestovik u Grockoj“ Branimir Ivović navodi da je borovnica popularna zbog cene.

Foto: TV Pink Printscreen

Prednost je, kaže, to što borovnice kod nas stižu na berbuu junu, a tada je nema nigde u svetu.

- Jedna je od kavlitetnijih u svetu. Mi smo na dobroj poziciji, blizu smo svih jačih tržišta. U početku je cena najprimamljivija, dok za kasnie berbe pada i nije više 5 do 6 evra o kojima se pričalo – dodao je Ivović.

#borovnica

'