AKTUELNO

Novi cenovnik usluga u romingu startuje od 1. jula i mnogi su mu se obradovali!

Počev od 1. jula, pa do 30. juna 2021. godine maksimalna cena odlaznog poziva u romingu u zemljama Zapadnog Balkana moći će da bude 0,19 evra po minutu (oko 22 dinara). SMS poruka može koštati najviše 0,06 evra (7 dinara), a prenos podataka 0,18 evra (oko 21 dinar) po megabajtu, bez PDV-a, navodi se u dokumentu RATEL-a, koji je ovo telo prethodnih dana dostavilo operatorima.

Pošto se trenutne cene poziva u romingu kreću do 100 dinara po minutu, a SMS-a oko 9 dinara i interneta oko 30 dinara po megabajtu, novim cenama korisnici u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Albaniji i Bosni i Hercegovini moći će da računaju i na više od 50 odsto niže račune kada putuju po regionu.

Foto: Pixabay.com

Cene će se naravno razlikovati od operatora do operatora, ali ovo su maksimalne granice koje je utvrdio RATEL. Dokument, praktično, predstavlja uputstvo operatorima, na kojima je sada formiranje finalnih cena za krajnje korisnike.

Kako se navodi u "Rešenju o snižavanju cene rominga i ceni terminacije poziva u romingu" koje je Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) donela 17. juna, dolazni pozivi u periodu od 1. jula 2019. do 30. juna 2020. godine naplaćivaće se najviše 0,04 evra (oko 5 dinara) po minutu, a nakon toga - od 1. jula 2020. do 30. juna 2021. koštaće maksimalno 0,025 evra (3 dinara) po minutu.

Rešenjem RATEL-a operatorima se određuje obaveza snižavanja cena rominga u mrežama Zapadnog Balkana, počev od 1. jula 2019. godine i u njemu se navodi da za pozive u romingu neće biti naplaćivana uspostava veze, a za primljene SMS poruke i poruke govorne pošte u romingu neće se obračunavati dodatne naknade. Naplata odlaznih poziva vršiće se po sekundi, s tim što operatori mogu primeniti inicijalni minimalni obračunski period koji ne može biti duži od 30 sekundi.

Naknada za prenos podataka u romingu vršiće se po kilobajtu, uz izuzetak MMS poruka koje se mogu naplaćivati po jedinici.

Prema Sporazumu, koji je ispred Srbije potpisao ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, maksimalne cene rominga u regionu Zapadnog Balkana treba dovesti na nivo cena prema pravilima "rominga kao kod kuće" koja važe u Evropskoj uniji, i to najkasnije do 1. jula 2021. godine, te treba uvesti prelazni period, počev od 1. jula 2019. godine.

Od 1. jula 2021. očekuje se potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan.

Pročitajte još: Ljajić: Od jula razgovor u romingu jeftiniji za više od 60 odsto

#Roming

#region

'