AKTUELNO

Agencija za privatizaciju objavila je poziv za prodaju imovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB), a početna cena je 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine-

Kako je objavljeno na sajtu Agencije za privatizaciju, prodaja će biti obavljena metodom prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, a otvaranje ponuda je 2. marta 2016. godine.

Rok za podnošenje prijava za učešće u postupku nadmetanja za imovinu PKB-a je 29. februar 2016. godine.

Zainteresovani kupci dužni su da uplate depozit u vrednosti 34,5 miliona evra.

Kako se navodi, pravo učešća u postupku imaju domaća pravna lica, koja su registrovana za obavljanje poljoprivredne proizvodnje, uzgoj muznih krava, a čiji je prihod od poljoprivredne delatnosti najmanje 50 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini.

Takođe, na prodaju je ponuđen deo stalne imovine i promenljiva imovina PKB-a.

Prodaje se između ostalog i 17.677 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, udeli PKB-a u pojedinim preduzećima EKO-LAB, PKB Agroekonomik Institut za naučn-oistraživački rad i transfer tehnologije u poljoprivredi, Poljoprivredna avijacija PKB, Veterinarska stanica PKB.

Procenjena vrednost promenljive imovine PKB-a na kraju 2014. godine iznosila je 39,6 miliona evra, a stalne imovine 303,9 miliona evra.

Promenljiva imovina obuhvata celokupno stado, zalihe, zasađene useve na zemljištu i njena tržišna vrednost biće utvrđena u roku od 30 dana od proglašenja kupca.

PKB obrađuje oko 21.000 hektara zemlje i polovina tih površina uglavnom služi za proizvodnju stočne hrane, piše u pozivu.

'