AKTUELNO

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju januara 2019. godine 11,34 milijarde evra, što je za 84,6 miliona evra više u odnosu na decembar, dok je u odnosu na isti mesec prošle godine više za čak 1,69 milijardi.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 181 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara iznosile su 8,97 milijardi evra, što je za 124 miliona evra više u odnosu na prethodni mesec.

Povećanje bruto deviznih rezervi u januaru u najvećoj meri je rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu gde je zabeležen neto priliv od 75 miliona evra (po osnovu dodatne svop aukcije ostvaren je priliv od 190 miliona evra i odliv je iznosio 115 miliona evra po osnovu saldiranja intervencija na domaćem deviznom tržištu).

Ostale transakcije tokom januara imale su gotovo neutralan efekat na stanje deviznih rezervi s neto prilivomn od 0,5 miliona evra. Na povećanje deviznih rezervi u januaru uticao je i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 9,1 milion evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 494,9 miliona evra i bio je za 179,8 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

Na mesečnom nivou, dinar je u januaru nominalno oslabio za 0,2 odsto u odnosu na evro. U uslovima deprecijacijskih pritisaka na deviznom tržištu u januaru, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 130 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru.

NBS je u uslovima smanjenih viškova dinarske likvidnosti krajem januara organizovala dodatnu dvonedeljnu svop aukciju deviza EUR/RSD, na kojoj je u prvom kraku od banaka svop kupila devize - evre za dinare.

Na ovoj aukciji Narodna banka Srbije je svop kupila 190 miliona evra, čime je bankama na rok od dve nedelje obezbedila dinarsku likvidnost u iznosu od 22,5 milijardi dinara, navodi se u saopštenju.

#Narodna Banka Srbije

'