AKTUELNO

Realizacija te nove investicije trebalo bi da počne u martu ili aprilu ove godine, a do 2021. trebalo bi da bude zaposleno 4.200 ljudi.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja danas započinje posetu SAD, razgovaraće u Atlanti sa menadžmentom tehnološke korporacije NCR koja već posluje u Beogradu, a jedna od glavnih tema biće i plan za novu investiciju u Srbiji ove godine - kampusu i Centru za izuzetnost.

Realizacija te nove investicije trebalo bi da počne u martu ili aprilu ove godine, a do 2021. trebalo bi da bude zaposleno 4.200 ljudi, piše "Global Atlanta". Kako navodi list, nakon što premijerka svrati u staro sedište komanije u Ohaju, gde počinje posetu, ona će u utorak u Atlanti razgovarati sa menadžmentom u novoj centrali.

Brnabić, prema navodima lista, namerava da se zahvali kompaniji na investiciji koja je realizovana još 2011, pri čemu se krenulo od 300 zaposlenih, da bi se danas stiglo do 3.000 radnika. Kampus, prema onome što kažu u premijerkinom timu a piše američki list, treba da obuhvati poslove od softverskog razvoja do ljudskih resursa i komunikacija.

NCR trenutno u Srbiji nudi podršku na 17 jezika i znatno doprinosti efikanosti korporcije. List navodi da poseta premijerke pada u trenutku kada Brnabić insistira na sprovođenju reformi kako bi Srbija bila što prijateljskije okruženje za poslovanje.

- Cilj predsednice vlade je da se Srbija pozicionira visoko na listi zemalja koje podržavaju ekonomiju zasnovanu na znanju - navodi se u tekstu i podseća da Srbija planira da postane članica EU u sledećem talasu proširenja. Zbog toga ona preduzima reforme kako bi postala što atraktivnija za investicije širom sveta.

"Fajnenšel tajms" i Svetska banka tretiraju Srbiju kao nekog ko je najnapredniji u reformama u regionu, piše list i dodaje da su ključne oblasti IT, kreativne industrije i digitalizacija.

Srbija, na primer, troši 100 miliona evra za inovaciono-naučnu infrastrukturu, uključujući digitalizaciju u školama.

- Global Atlanta" piše i da je NCR najveći deo vremena imao sedište u Dejtonu, a da je prošlog januara sedište preseljeno u Atlantu. Brnabić boravak u SAD počinje danas i to prvo posetom Kolumbusu (Ohajo), a zatim i Atlanti (Džordžija). Ona će u Kolumbusu razgovarati sa guvernerom Ohaja Majkom Divajnom i sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Džonom Herisom.

Premijerka će razgovarati i sa kongresmenom Stivom Stajversom, koji je od januara kopredsedavajući srpskog kokusa u Predstavniškom domu američkog Kongresa, a ima i funkciju brigadnog generala u Nacionalnoj gardi Ohaja. U Kolumbusu, premijerka Brnabić razgovaraće sa predstavnicima poslovne zajednice iz Ohaja, a predviđeno je da obiđe i Državni univerzitet Ohaja, jedan od vodećih državnih univerziteta u SAD, gde će posetiti i Hilandarsku naućnu biblioteku.

#Ana Brnabić

#SAD

'