AKTUELNO

Cena zlata je premašila 1.300 dolara, čime je dostigla najviši nivo u poslednjih šest meseci.

Naime, investitori su požurili da u plemenitim metalima potraže utočište, nakon što je Epl snizio projekciju svojih prihoda usled straha od globalnog ekonomskog usporavanja.

Cena zlata je na Njujorškoj berzi u četvrtak porasla u jednom trenutku na 1.300,40 dolara za uncu, najviši nivo od juna 2018. godine, da bi, ipak, nešto kasnije završila trgovanje na oko 1.294,80 dolara, i na istom nivou ostala i rano jutros.

- Očigledno da su zabrinjavajuće vesti o Eplovoj prodaji u Kini prouzrokovale novi talas rasprodaje na tržištu akcija, a to je nastavilo da upumpava novac ka zlatu - ocenjuju analitičari kompanije "Zaner prešus metals".

Osim zlata, porasle su cene i drugih plemenitih metala, osim platine, čija je cena pala za 0,6 odsto na ispod 800 dolara. Srebro za isporuku u martu završilo je juče trgovanje u plusu od jedan odsto na 15,79 dolara.

Cena paladijuma za martovsku isporuku dostigla je juče najviši nivo od 19. decembra, jer se trgovalo na nivou od 1.200,30 dolara po unci, da bi jutros nastavila da raste na 1.204,10 dolara.

#Zlato

'