AKTUELNO

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović potpisao je danas, u Novom Sadu, sa predstavnicima regije Lombardija iz Italije, Departmana Val Doaz iz Francuske i županije Arad iz Rumunije, međuregionalne sporazume o saradnji između AP Vojvodine i tih pokrajina, kojima se, kako je precizirano, stvaraju okviri za unapređenje privredno-ekonomske saradnje.

- Današnji veliki dan iskoristili smo kako bismo zajedno obeležili velike jubileje, ali i, potpisivanjem sporazuma, konkretizovali saradnju u mnogobrojnim oblastima od zajedničkog interesa - rekao je Mirović.

Potpisanim Memorandumom o saradnji između AP Vojvodine i pokrajine Lombardija, kako je istaknuto, intenziviraće se saradnja u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, tehnoloških inovacija, zdravstva, zaštite životne sredine i kulture.

- Konkretne projekte i oblike saradnje, u brojnim oblastima, očekujemo i od potpisanih sporazuma sa Departmanom Val Doaz i županijom Arad - istakao je Mirović.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

On je izjavio da su tokom današnjih sastanaka u Pokrajinskoj vladi definisani budući koraci saradnje, kroz povezivanje privrednih komora, univerziteta i razvojnih agencija.

- Delimo zajedničke, evropske vrednosti i ovi sporazumi su dodatni podstrek da gradimo intenzivnije odnose u budućnosti - dodao je Mirović.

Istakavši zadovoljstvo konkretizacijom saradnje sa AP Vojvodinom, Alan Kristijan Rici, podsekretar predsednika zadužen za odnose sa međunarodnim delegacijama pokrajine Lombardija, rekao je da od sporazuma očekuje intenziviranje odnosa dve pokrajine, kroz realizaciju mnogobrojnih projekata.

- Ovaj potpis simbol je naše zajedničke istorije i prijateljstva, ali i smernica mladima da se postojeća saradnja mora razvijati i unapređivati - izjavio je potpredsednik Veća Departmana Val Doaz, Filip Suer.

Podsetivši da je u Aradskoj tvrđavi živote izgubilo 4.317 srpskih zatvorenika, predsednik županije Arad, Justin Čonka, podsetio je na zajedničku prošlost i istakao zadovoljstvo što je baš na ovaj važan dan upriličeno potpisivanje sporazuma.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Mirović i predstavnici Pokrajinske vlade danas su imali niz bilateralnih susreta sa visokim predstavnicima delegacija iz pokrajine Henan iz Kine, Olomouckog i Ustečkog kraja iz Češke, Arhangelske oblasti iz Rusije , Mazovskog vojvodstva i vojvodstava Lubuš iz Poljske, županija Timiš i Karaš-Severin iz Rumunije.

Sastancima su prisustvovali potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za zdravstvo doc.dr Zoran Gojković, pokrajinski skeretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicima Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost Zoran Milošević.

#Igor Mirović

'