AKTUELNO

Biografska drama “Džordž Buš” jedan sat iz ponoći na Pink Movies

Slavni i nagrađivani američki reditelj Oliver Stoun je film “Džordž Buš” (org. W), koji nam Pink Movies prikazuje ove noći, jedan sat iza ponoći, predstavio kao priču “o bezličnom tipu koji postaje predsednik najveće sile na svetu”. U pitanju je biografska drama o 43. predsedniku Sjedinjenjih Američkih Država, čiji je mandat trajao od januara 2001. godine, do januara 2009, a premijera filma je bila samo desetak dana pred izbore, na kojima je Džordža Buša sa mesta predsednika smenio Barak Obama. Snimljen bez podrške Holivuda, sa niskom budžetom, za 45 letnjih dana u Luizijani, film prati Buša od koledža do američke invazije na Irak. Zanimljivo je da su bivši američki predsednik i reditelj rođeni iste godine (1966), pa su se našli zajedno na klasi na Univerzitetu Jejl, ali je Stoun 1968. otišao u Vijetnam, a Buš je diplomirao.

Foto: Promo

Pristavši na niske honorare, u naslovnoj ulozi našao se Džoš Brolin, lik Lore Buš, od mlade bibliotekarke do prve dame, tumači Elizabet Benks, Džejms Kromvel portretiše bivšeg predsednika Džordža Herberta Vokera Buša, Ričard Drajfus je potpredsednik Čejni, Tandi Njuton glumi Kondolizu Rajs, Džefri Vrajt - Kolina Pauela, a Elen Burštajn bivšu prvu damu Barbaru Buš.

Foto: Promo

Ričard Drajfuz je nakon snimanja izjavio da je Stoun “fašista”, a da je film, koji je inače imao podeljene kritike, "6/8 dobar film", na šta je reditelj odgovorio da je rad sa Drajfuzom bio najgore iskustvo koje je ikada imao sa glumcem. Za glavnu ulogu Oliver je želeo Kristijana Bejla, ali je ovaj odustao pred početak snimanja, pa su ponudu dobili Voren Biti i Harison Ford, dok je Brolin tu rolu zaslužio nakon značajnih nastupa u filmovima “Nema zemlje za starce” i “Američki gangster” iz 2007. Pripremajući se za ulogu Džordža Buša, Brolin je pozivao telefonom hotele u Teksasu, kako bi naučio njihov naglasak, sa video snimaka je oponašao njegov hod, a kako je snimanje teklo po toku narativa, on je prvo izgubio telesnu kilažu, poput Buša tokom studija, a potom je morao da je povrati za tumačenje njegovih starijih godina.

Foto: Promo

Nije Stoun skrivao da je Buš imao problematičan život, pa ga opisuje od 1966, od momačkih dana, kada je počeo da konzumira velike količine alkohola, preko studija na Jejlu i hapšenja zbog izazivanja nereda na fudbalskoj utakmici. Tada je njegov otac, Džordž H. V. Buš, saopštio kako više nema namere da ga vadi iz nevolja.

Foto: Promo

Nakon što se naizgled rešio problematičnog života, upisao je Harvard i dobio vozačku dozvolu, što je proslavio pijančenjem koje je kulminiralo sudarom u porodičnom autu. Nekoliko godina kasnije odlučuje da će se kandidovati za Kongres, a na slavljeničkom roštilju je upoznao buduću suprugu, Lauru Lejn Velč i nekoliko godina kasnije je objavio da je ponovno rođeni hršćanin i da se odriče alkohola zauvek...

Foto: Promo

Ne propustite biografsku dramu “Džord Buš” noćas u 01.00 na Pink Movies. Ovaj, ali i mnoga druga filmska ostvarenja možete gledati bilo kada, bilo gde uz Klik TV! Autor: J. P.

#Džordž Buš

#Džordž Buš (W) | 2008.

#Film

#Klik Tv

#Oliver Stoun

#Televizija Pink

'