AKTUELNO

Uživo iz Kruševca, i ove subote 'Žikina šarenica' pripremila je bogat kulturno-umetnički program i brojna iznenađenja.

'Žikina šarenica' ovom prilikom želi da vam prikaže sve lepote Kruševca, ljude i običaje, ali i da predstavi talentovane mlade ljude iz Kruševca, uspešne Kruševljanke i još mnogo toga. Pre svega, da nas podseti na osnivača grada, Kneza Lazara, na njegovu crkvu Lazaricu, ali i na sve ono što ona danas predstavlja za Kruševljane, ali i celu Srbiju.

Lazar Hrebeljanović, (1371 — 1389), poznat u narodnoj tradiciji kao car Lazar ili knez Lazar bio je srednjovekovni srpski knez, koji je posle Maričke bitke stvorio najveću i najmoćniju državu na teritoriji nekadašnjeg Srpskog carstva. Lazareva država sa prestonicom u Kruševcu, poznata u istoriografiji kao Moravska Srbija, obuhvatala je slivove reka Velike, Zapadne i Južne Morave.

Foto: TvPink Printscreen

'Žikina šarenica' upoznaje vas sa Zadužbinom Kneza Lazara, crkvom Lazarica, koja pored toga što predstavlja biser srpske istorije i kulture, članovi ove zajednice trude se da približe mladima duh srednjeg veka, kao i običaje iz tog doba.

Foto: TvPink Printscreen

- Crkva Svetog Prvomučenika Stefana, poznatija kao Lazarica, nalazi se u centru današnjeg Kruševca, a podigao ju je, najverovatnije između 1374/1375. i 1380. godine knez Lazar. To je jedna od prvih zadužbina. Kao blagodarnost Bogu, što je dobio sina. Crkva, zajedno sa Ravanicom, predstavlja svojevrstan početak Moravskog stila i pripada građevinama sažetog tipa. U hramu se čuva deo njegovih svetih moštiju - rekao je starešina hrama Željko Marković.

Foto: TvPink Printscreen

Kako je rekao, ona je živa crkva, ima pet sveštenika, jedan đakon, dva hora. - Turci kada su osvojili uSrbiju i Kruševac nikada nisu crkvu pretvorili u džamiju, ali da bi se narugali pretvorili su je u konjušnicu - rekao je on.

Foto: TvPink Printscreen

Mnogi mladi parovi danas se odlučuju da se venčaju u ovoj crkvi i to u nošnjama vitezova i princeza iz tog doba, što je i svojevrsna turistička atrakcija u gradu.

Foto: TvPink Printscreen

Foto: TvPink Printscreen

Budite i dalje uz 'Žikinu šarenicu', evo šta vas još očekuje u nastavku emisije.

Za dobru atmosferu biće zaduženi pevači Jasna Kočijašević, Dragoslav Mihajlović Kanarinac, Vlada Mitrović, Nenad Milevski, Akustik bend, a biće najavljen i koncert Zdravka Čolića.

Žika Nikolić će ugostiti književnicu Ljiljanu Habjanović Đurović, kompizotora Dragana Blažića i reditelja Marka Marinkovića.

Budite uz "Žikinu šarenicu"  i u nedelju, 24. juna od 8:30 časova uživo na TV Pink!

"Žikina šarenica" - Vaša dobra navika

#Kruševac

#najava

#žikina šarenica

'