AKTUELNO

Žarko Malinović sekretar udruženja za Privrednu komoru Srbije rekao je za TV VESTI da je u ovakvim uslovima, kada je koronavirus i dalje prisutan, najbitnije koncipirati politiku tako da se omogući ravnoteža između privrede i zdravlja.

"Srbija je jedna od retkih zemalja koja je izašla sa merama i dala konkretne mere podrške onima koji najviše trpe tokom pandemije. Moramo da povećamo ličnu odgovornost kako bi što pre izašli iz pandemije, ali je važni i da ekonomska stabilnost ostaje održiva", rekao je Malinović.

Ističe da je veliki deo zemalja obustavio razne delatnosti, i dodao da mi kao društvo moramo da povećamo ličnu odgovornost.

Foto: TV Vesti

"U poslednje vreme ona popušta i imamo scene gde ljudi ne nose pravilno i ulaze bez zaštitnih sredstava i to nije dobro. Moramo da budemo striktni i tada neće morati krizni štab da donosi ovako restriktivne mere", rekao je Malinović.

Kako kaže, moramo omogućiti stručnim ljudima da rade svoj posao, a da oni koji se bave privredom pokušaju da obezbede novac za sve ostale strukture.

"U samoj privredi odsustvo sa posla zbog kovida nije toliko često koliko je u drugim zemljama", rekao je Malinović.

Kako kaže u prošloj godini Srbije je imala rast izvoza u mnogim segmentima i dodaje da smo uspeli da očuvamo domaći lanac snadbevanja.

"Druge zemlje su se suočavale sa nestašicama, što kod nas nije bio slučaj", rekao je Malinović i dodao da je pomoć države bila od izuzetnog značaja.

Foto: TV Vesti

Ističe da se izdvojila prilična količina novca za mere privrede. Dodaje da su te mere sačuvale zaposlene.

"Sada moramo da restruktuiramo našu privredu i da nas ova kriza nečemu nauči", rekao je Malinović, i dodaje da je važno da jačamo ekonomski patriotizam.

Kako kaže, novonastalo skraćenje radnog vremena za vikend može uticati, ali dodaje da je pridržavanje mera osnova da se ne pojačavaju restrikcije.

Malinović ističe značaj online trgovine, i dodaje da je ona u ovoj situaciji mnogima omogućila dalje poslovanje.

"Važno je da shvatimo da je ona značajan izvor prihoda", rekao je Malinović.

Foto: TV Vesti

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, Orion - 603, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#Žarko Malinović