AKTUELNO

Ciklus savremenog turskog filma ne prestaje da nas i dalje prijatno iznenađuje.

Za sam početak TV Pink vezuje se odličan izbor filmova. I danas se rado sećamo filmskih maratona koji su nas držali prikovane za televizor i ako je od tada prošlo više od 25 godina. Ova najgledanija komercijalna televizija u Srbiji želela je da pridobije svoju publiku dobrim izborom i kvalitetom i u tome je i uspela. TV Pink 2 nudi spektar filmskih hitova, od najnovijih blokbastera preko holivudskih klasika, do dragulja svetske kinematografije.

Prvo međunarodno priznanje za turski film je došlo od strane Metina Erksana koji je 1964. godine na Berlinskom filmskom festivalu dobio Zlatnog medveda za film "Sušno leto" , rađen po motivima istoimenog romana Nedžatija Džumalija. Tek mnogo decenija kasnije turski film ima obličje kakvo sada vidimo. Sada je turski film skoro pa neizostavan na međunaronim festivalima iponos svoje države. Poklonici turske kinematografije , od poslednje nedelje aprila, na drugom kanalu TV Pink, imaju priliku da prate ciklus savremenog turskog filma, koji organizuje Institut Yunus Emre, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u Beogradu. 

Četvrti u nizu, film “Miris novca” (Paranın Kokusu) iz 2018. godine prikazaće se u sredu 20. maja u 22 časa na kanalu Pink 2. Film je smešten u predgrađu Ankare, gde taksista, vlasnica kafića i nezaposleni novinar dele svoje živote. Kada taksista ispriča svojim prijateljima glasine o mutnim poslovima svojih putnika, trojac instalira kamere kako bi to snimio. Jedan snimak promeniće im živote i napraviti od njih Robin Hudove iz susedstva, sve do trenutka kada se susretnu sa okolnostima koje nisu predvideli. Ovaj film o moralu, prijateljstvu, strahu i izdaji je drugi film reditelja Ahmeta Bojadžioglua, koji je za svoj prvi film dobio brojne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima. U filmu “Miris novca” glavne uloge tumače Murat Kilič, Ševal Sam koju znamo iz hit serije koja se prikazivala na TV Pink "Sulejman Veličanstveni", Emrah Kolukisa i Riza Sonmez.

Sem turskih autorskih filmova koji imaju izraziti umetnički pečat, mora se pomenuti i fenomen turskih televizijskih serija, čija je popularnost izašla iz okvira Turske i može se smatrati jednim od najvažnijih ambasadora Turske u svetu. TV Pink, koja već decenijama važi za najgledaniju komercijalnu televiziju, izbor je publike zahvaljujući svom probranom sadržaju. Praćenje svetskih trendova je imperativ i samim tim vernoj publici želi da u domove donese najbolji turski filmski i serijski program.

Foto: Promo

Autor: S.P.

#Ahmet Bojadžioglu

#Ambasada Republike Turske

#Ciklus savremenog turskog filma

#Institut Yunus Emre

#Miris novca

#Murat Kilič

#turski film

#Ševal Sam

'