AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Moskva želi da obnovi sveobuhvatni dijalog sa SAD o važnom sporazumu o nuklearnim raketama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata, javljaju ruske novinske agencije.

- Važno je održavati dijalog, ne na visokom ili najvišem nivou, već na nivou eksperata. Nadam se da će obuhvatan pregovarački proces biti nastavljen - rekao je Putin u intervjuu za TV RT u Parizu, istakavši da je Rusija spremna za taj dijalog.

- Nismo mi ti koji se povlače iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa. SAD planiraju da to urade - istakao je ruski predsednik, a prenosi Tass.

Tramp je, inače, prošlog meseca najavio da će se Vašington povući iz Sporazuma jer, kako je naveo, Rusija krši taj pakt.

U istom intervjuu, on je rekao da u Parizu, gde boravi zajedno sa oko 70 šefova država i vlada povodom svečanog obeležavanja stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata, nema vremena da razgovara s američkim kolegom Donaldom Trampom, ali da se nada razgovoru s njim na marginama samita G20 u Argentini.

Normalno je da EU želi sopstvenu vojsku

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u Parizu da je normalno da jedan moćni ekonomski blok kao što je Evropska unija želi da samog sebe vojno brani.

Putin je to rekao dva dana pošto je američki predsednik Donald Tramp u tvitu opisao kao "veoma uvredljiv" poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona na formiranje evropske vojske.

- Evropa je moćan ekonomski entitet, moćna ekonomska unija, i sasvim je normalno što želi da bude nezavisna, sama sebi dovoljna i suverena kad je reč o odbrani i bezbednosti - rekao je Putin u današnjem intervjuu za TV RT u Parizu, gde prisustvuje ceremoniji obeležavanja kraja Prvog svetskog rata.

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je u petak kao "veoma uvredljiv" predlog predsednika Francuske Emanuela Makrona da Evropa treba da gradi sopstvenu vojsku kako bi se zaštitila od SAD, Kine i Rusije.

- To je veoma uvredljivo, ali možda bi Evropa prvo trebalo da plati svoj pravedni udeo u NATO-u, koji SAD u velikoj meri subvencionišu - napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru, nakon što je stigao u Francusku.

Makron je u utorak izjavio da je Evropi potrebna "prava vojska" kako bi se manje oslanjala na SAD kad je reč o odbrani.

- Moramo se zaštititi od Kine, Rusije i čak Sjedinjenih Američkih Država - rekao je on tada francuskom radiju.

#Moskva

#SAD

#Vladimir Putin

'