AKTUELNO

U borbama vođenim poslednjih 24 sata u Hodeidi poginulo je 110 Huti pobunjenika koji drže pod kontrolom taj strateški grad u zapadnom Jemenu, i 22 provladina borca koji pokušavaju da ga povrate, javljaju danas lekarski i vojni izvori.

Sa ovim najnovijim bilansom broj poginulih boraca s obe strane povećan je na 382, od kada su 1. novembra pojačane borbe za Hodeidu.

Dva lekara su rekla da je 55 pobunjenika ubijeno poslednjih 24 časa u sukobima u tom priobalnom gradu i u vazdušnom napadu na položaje širom provincije Hodeida.

Treći lekar i jedan spasilac rekli su da je još 55 pobunjenika ubijeno u sukobima unutar grada i naveli da su njihova tela prebačena u glavni grad Sanu pod kontrolom pobunjenika, Hutija.

Vojni zvaničnik snaga vernih vladi rekao je da su poginula 22 provladina borca poslednjih 24 sata u okršajima unutar grada Hodeide.

U Jemenu je u građanskom ratu od marta 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu.

Arapska koalicija, čiji stubovi su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, pruža podršku snagama medjunarodno priznate jemenske vlade protiv šiitskih pobunjenika Hutija koji drže Hodeidu i smatra se da imaju podršku Irana.

#Jemen

#Napad

'