AKTUELNO

Prema prvim, preliminarnim rezultatima, demokrate su osvojile većinu u donjem, Predstavničkom domu Kongresa, dok su republikanci sačuvali većinu u gornjem, Senatu.

Amerikanci su u utorak, na polovini mandata predsednika, glasali za svih 435 poslanika u Predstavničkom domu, 35 od 100 senatora i 36 guvernera saveznih država.

Izbore je obeležio veliki odziv glasača, ali i dugi redovi i kvarovi na glasačkim mašinama.

Takođe, u Kongresu će žene biti zastupljenije više nego ikada do sada, a u najviše zakonodavne telo prvi put su ušli i predstavnici starosedelaca, Indijanaca, i muslimana.

Foto: Tanjug

Kako su preneli američki mediji, izborima na polovini mandata se obično ne odazove veliki broj građana sa pravom glasa, ali ovoga puta više od 39 miliona Amerikanaca je glasalo ranije, poštom ili lično, čime je oboren rekord u 37 saveznih država, a birače su najviše interesovala pitanja zdravstvene zaštite i imigracije.

Takođe, primetno je i da je broj birača koji prvi put glasaju veoma velik.

Prema izlaznoj anketi, koju je AP sproveo među biračima, predsednik Donald Tramp je za većinu bio jedan od faktora u odluci za koga će glasati.

Većina glasača ocenila je da se zemlja kreće u pogrešnom smeru, dok dve trećine ipak ocenjuje da je ekonomska situacija u SAD dobra.

#Amerika

#Izbori

'