AKTUELNO

SAD zadale su još jedan snažan udarac iranskom nuklearnom sporazumu uvodjenjem novih sankcija protiv Irana, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

- Nova runda antiiranskih sankcija koju je najavio Vašington namenjena je podrivanju stalnih napora potpisnica iranskog nuklearnog sporazuma da očuvaju taj sporazum - navelo je rusko ministarstvo u saopštenju objavljenom na svom vebsajtu, prenosi ruska agencija TASS.

Iranski nuklearni sporazum postignut je 2015. godine s medjunarodnim silama, pet zemalja članica Saveta bezbednosti (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija) plus Nemačka.

Predsednik SAD Donald Tramp povukao je Ameriku iz sporazuma i od ponedeljka se ponovo uspostavljaju sve sankcije ukinute Iranu u okviru nuklearnog sporazuma. Prva serija američkih sankcija Iranu je uvedena već u avgustu.

Rusko ministarstvo je navelo da američke mere izazivaju "razočarenje i zabrinutost".

- Moskva odbacuje sve jednostrane vanteritorijalne sankcije koje zaobilaze odluke Saveta bezbednosti UN i utiču na interese trećih zemalja, kao što su restriktivne mere Vašingtona protiv Irana - navelo je rusko ministarstvo.

Navodi se da Rusija strogo osudjuje nove destruktivne poteze Sjedinjenih Država i da će Moskva učiniti sve u svojoj moći da proširi medjunarodnu trgovinu, ekonomsku i finansijsku sradnju s Iranom uprkos američkim sankcijama.

#Iran

#Rusija

#SAD

#Sankcije

'