AKTUELNO

Ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija podstaklo je pozive Evropi da ponovo razmotri svoje ekonomske odnose sa Saudijskom Arabijom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u nedelju da podržava zamrzavanje svih nemačkih izvoza oružja u Saudijsku Arabiju.

Ona je na konferenciji za novinare ponovila osudu ubistva Kašogija za koje je Saudijska Arabija priznala da se desilo unutar konzulata u Istanbulu.

- Prvo, osuđujemo ovaj čin na najstrožiji mogući način. Drugo, postoji hitna potreba da se razjasni šta se desilo i da počinioci odgovaraju za ono šta su učinili - rekla je Merkelova.

Što se tiče izvoza naoružanja, kaže Merkelova, to se neće desiti pod trenutnim okolnostima.

Više evropskih ministara i izvršnih direktora su odustali od učešća na konferenciji o investicijama u Saudijskoj Arabiji, nazvanoj "Davos u pustinji".

Ali neki politički lideri upozorili su da ne treba da se žuri sa prekidom ekonomskih veza.

- Fundamentalnu odluku treba doneti samo kada bude postojalo sveobuhvatno objašnjenje (šta se desilo sa novinarem) - rekao je evropski komesar Ginter Etinger.

Saudijska Arabija poznata po uvozu

Saudijska Arabija je bila najveći svetski uvoznik oružja 2017. godine, prema procenama Međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) u Stokholmu. Ona je uvezla 13,2 odsto oružja, dok je na drugom mestu Indija sa 10,8 odsto.Iako najviše kupuje od SAD, Rijad je i važna mušterija britanskih kompanija koje prave oružje. Skoro polovinu oružja koje je u periodu od 2013. do 2017. godine Britanija izvezla, kupio je Rijad. Osim toga u istom periodu su Saudijci kupili i trećinu izvoza oružja iz Belgije, a takođe su kupovali od Švedske, Španije, Austrije, Italije, Finske, Francuske, Bugarske, Nemačke i Holandije.

Što se tiče sveukupne trgovine, u top deset država od kojih Rijad najviše uvozi proizvode, nalaze se četiri države Evropske unije. To su Nemačka koja je izvezla robu vrednu 6,3 milijarde evra Rijadu, Italija sa 3,8 milijardi evra, Francuska sa 3,4 milijarde i Velika Britanija sa oko tri milijarde vrednog izvoza.

Zanimljivo je da je Saudijska Arabija zamrzla odnose sa Nemačkom u novembru 2017. godine nakon kritika nemačkog šefa diplomatije Zigmara Gabrijela zbog toga što je Rijad držao zatvorenog premijera Libana Saada Haririja. Odnosi dve države su obnovljeni u septembru 2018. godine.

EU je prijavila da je 2017. godine uvezla proizvode iz Saudijske Arabije u vrednosti od 21 milijarde evra, što je manje od jednog procenta sveukupnog uvoza u EU. Od toga je čak 15,9 milijardi vredan uvoz nafte i goriva.

Jasno je da bi pogoršanjem veza EU i Rijada najviše patile fabrike oružja.

#Džamal Kašogi

#Evropa

#Saudijska Arabija

'