AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je saopštenje Saudijske Arabije o hapšenju osumnjičenih za smrt novinara Džamala Kašogija "veliki prvi korak" i da će sa Kongresom raditi na odgovoru SAD.

- Saudijska Arabija nam je veliki saveznik, ali ovo što se dogodilo je neprihvatljivo", rekao je Tramp i istakao da su hapšenja "veliki prvi korak - tek prvi, ali veliki - prenosi AP.

Tramp je to rekao u izjavi novinarima u Arizoni nekoliko sati nakon što je Saudijska Arabija saopštila da je saudijski novinar i dopisnik "Vašington posta" Džamal Kašogi ubijen u "tuči pesnicama" u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijske vlasti su saopštile i da je 18 osoba uhapšeno s tim u vezi, kao i da su smenjeni obaveštajni zvaničnici.

Na pitanje novinara da li smatra verodostojnim objašnjenje Saudijske Arabije o Kašogijevoj smrti, Tramp je odgovorio potvrdno.

Američki predsednik je naveo da, pre nego što odluči o daljim koracima, namerava da razgovara sa saudijskim princom prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.

Istovremeno, na Kapitol hilu, poslanici među kojima i Trampov saveznik, senatora Lindži Grejem, izrazili su sumnju u saudijsku verziju događaja, koja se umnogome razlikuje od one koju su izneli turski zvaničnici, a koji tvrde da je Rijad poslao "odred smrti" da ubije i raskomada Kašogija.

- Prvo nam je rečeno da je Kašogi navodno napustio konzulat i negirana je bilo kakva umešanost Saudijske Arabije. Sada, kažu da je izbila tuča i da je on ubijen u konzulatu, a sve bez znanja princa prestolonaslednika - napisao je Grejem na Tviteru.

Demokratski senator Tim Kejn naveo je na istoj društvenoj mreži da je saudijsko objašnjenje o ubistvu novinara Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u "tuči koja je krenula po zlu" - uvredljivo.

- Pošto se Trampova administracija neće suprotstaviti ovom zlodelu, Kongres mora - napisao je on.

Bela kuća je sinoć saopštila da će SAD pomno pratiti međunarodnu istragu o Kašogijevoj smrti i založiti se za pravdu koja je "pravovremena, transparentna i u skladu sa celokupnim propisnim procesom".

Kašogi je poslednji put viđen 2. oktobra, kada je ulazio u konzulat, nakon čega su turski mediji tvrdili da je tamo ubijen i raskomadan, a Saudijska Arabija je te navode sve vreme negirala.

Američka agencija opisuje Kašogija kao istaknutog novinara i višedecenijskog insajdera s kraljevskog dvora koji je pisao kolumne u kritičkom tonu o princu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu i upravljanju kraljevinom dok je živeo u samonametnutom egzilu u SAD.

On je 2. oktobra u saudijski konzulat u Istanbulu otišao po dokumenta za planirano venčanje sa turskom verenicom.

#Donald Tramp

#Hapšenje

'