AKTUELNO

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da je preuzeo Ministarstvo inostranih poslova nakon ostavke Nikosa Kocijasa da bi, kako je rekao, obezbedio uspešno okončanje Prespanskog sporazuma o promeni imena bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija.

Cipras je u izjavi novinarima rekao da je pozvao makedonske parlamentarne stranke da podrže ustavne amandmane u debati koja je u toku i dodao da Atina neće prihvatiti članstvo te zemlje u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji pod imenom "Republika Makedonija".

Cipras je istovremeno zahvalio Kocijasu zbog, kako je rekao, njegovog "dragocenog doprinosa svih ovih godina u nadogradnji geopolitičke uloge zemlje".

Premijer je dodao i da ministrima "neće tolerisati besmislene razgovore i samoinicijativne strategije".

Kocijas je ostavku podneo juče, nakon sastanaka u vladi tokom kojeg je ušao u sukob sa ministrom odbrane Paosem Kamenosom, koji se protivi sporazumu sa Skopljem. Cipras je ranije danas tu ostavku prihvatio.

Pozivajući se na svoje izvore grčki Katimerini piše da je Kocijas bio nezadovoljan zbog činjenice da ga u tom sukobu sa Kamenosom Cipras nije podržao i zaštitio od napada ministra odbrane, koji je inače lider stanke Nezavisni Grci, manje članice vladajuće koalicije.

Prema istim izvorima, na sastanku vlade u utorak, Kamenos je optužio Kocijasa za zlupotrebu fondova resora na čijem je bio čelu i da je bio čovek američkog finansijera i milijardera Džordža Soroša.

Bliski saradnici Kocijasa rekli su novinarima da su ga te optužbe "duboko povredile".

Nakon što je Cipras prihvatio ostavku, Kocijas je na tviteru napisao da su premijer i nekolicina ministra "odlučili s kim će dalje". On je citrao grčkog pesnika Hristianopoulosa, koji je svojevremeno rekao: "Učinili su sve što su mogli da me sahrane - ali su zaboravili da sam seme".

#Aleksis Cipras

#EU

#Makedonija

#NATO

'