AKTUELNO

Gradonačelnik Beograd Zoran Radojičić, u okviru Trećeg foruma gradonačelnika glavnih gradova Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE), sa učesnicima tog foruma danas je obišao "Beograd na vodi".

Obilazak je počeo u zgradi Geozavoda, gde je održana prezentacija o projektu "Beograd na vodi", nakon čega je usledila šetnja promenadom do izgrađenih kula u okviru tog projekta.

Gradonačelnik Beograda je u izjavi novinarima kazao da su predstavnici delegacija 16 gradova CIE i Kine pokazali veliko interesovanje i oduševljeni su kako izgleda taj projekat.

- Obišli smo zgrade koje su završene, destinacije koje se rade i svi su pokazali veliko interesovanje i smatraju da je ovo jedan od najvećih projekata u ovom delu Evrope ovoga tipa - kazao je Radojičić.

Upitan da li je tokom jučerašnjeg dana došlo do nekih konkretnih dogovora sa gradonačelnicima glavnih gradova Kine, Radojičić je kazao da je sa Pekingom dogovoreno da se održe Dani Beograda u tom gradu, kao i posete određenim privrednim skupovima.

- Zainteresovani su za naše velike projekte, spremiće ponude pa ćemo videti na tenderima da li će biti najpovoljnije. Nama je uvek u interesu da to budu najpovoljnije i najkvalitetnije ponude - rekao je gradonačelnik Beograda.

Podsetio je da su do sada kineske kompanije završile izgradnju Pupinovog mosta, te da trenutno rade obilaznicu oko Beograda.

- Planiramo da zajedno sa njima izgradimo industrijski naučni park u Borči i zainteresovani su i za ostale naše projekte - dva mosta, dva tunela, metro. Generalno su pokazali veliko interesovanje i ja se nadam da će izaći sa dobrim ponudama na tenderu - naveo je Radojičić.

Samit ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istocne Evrope, kao i Treći forum gradonačelnika glavnih gradova zemalja učesnica u mehanizmu saradnje Kine i 16 zemalja CIE, juče je svečano otvoren u Beogradu.

#Aleksandar Radojčić

'