AKTUELNO

Porast broja zahteva za azil se dovodi u vezu sa propalim pučem.

U Nemačkoj je u porastu broj tražilaca azila iz Turske, o razlozima se zvanično ne vode statistike, objavio je Dojče vele.

Više od 5.000 građana Turske je od januara do novembra ove godine zatražilo azil u Nemačkoj, dok je prošle podneto svega 1.700 zahteva.

Ginter Burkhart, direktor nevladine organizacije ProAzil, kaže da je to još uvek u granicama "s obzirom na to šta se u Turskoj događa", navodeći da je "pokušaj puča iskorišćen za obračun sa političkim protivnicima".

DW iznosi podatke da su u januaru 72 osobe podnele zahtev za azil, a u novembru 702 i konstatuje da se samo ovim brojkama ne može dokazati da li je pojačani priliv tražilaca azila iz Turske povezan sa razvojem situacije u toj zemlji.

Nemačka vlada ne želi da "spekuliše o mogućim uzrocima porasta broja zahteva za azil", stoji u odgovoru vlade na jedno poslaničko pitanje.

Savezna služba za migracije i izbeglice ukazuju da broj azilanata nema nikakve veze sa propalim pokušajem puča, s obzirom da su osobe koje su ovog leta podnele zahteve morale već ranije da doputuju u Nemačku.

Ipak, i ta služba za izbeglice bavi se procenama - jer razlozi bega iz neke zemlje ne ulaze u statistike.

O tome kakve su šanse turskih građana da ostvare pravo na azil, advokat Rolf Gutman, ekspert za prava stranaca, kaže da bi azil svakako dobio svaki novinar ili opozicionar kurdskih partija, koji može da dokaže da je progonjen.

On napominje da to ne može da se radi paušalno, svaki pojedinačni slučaj se posebno proverava. Ove godine su zahtevi za azil turskih državljana odobravani u 7,6 odsto slučajeva, navodi Služba za izbeglice.

Kada su potražioci azila Kurdi, taj procenat je čak 80 odsto. Od 5.166 državljana Turske koji su od januara 2016. podneli zahtev za azil, 80 odsto njih su kurdskog porekla.

S. M.

#Azil

#Nemačka

#Turska

'