AKTUELNO

Sledbenike je zlostavljao i psihički i fizički.

Poznati budistički učitelj Sogjal Rinpoče (71) sa Tibeta silovao je desetine sledbenica i terao ih da ga oralno zadovoljavaju i brišu mu zadnjicu.

Rinpoče je čak imao i harem lepotica za seks i bio je opsednut luksuznim životom. Kad su otkrivene njegove prljave tajne, vođa budizma dalaj-lama izbacio ga je iz svojih redova, a preti mu i zvanična istraga.

Strašna nedela religijskog propovednika izašla su na videlo tek u nedavnom izveštaju budističkog pokreta Rigpa, kojim je Ringpoče predsedavao. U okviru tog dokumenta, brojne monahove sledbenice otkrile su kakve su sve strahote preživljavale.

- Sogjal je ponekad tiranin, a nekad razmaženo dete. Bio je zavisnik od seksa, hrane, pušenja i flerta. Imao je harem pun lepih mladih devojaka koje je nazivao svojim anđelima. Sve ih je zlostavljao fizički i psihički. Govorio je da je sve na njemu sveto, pa ih je terao da mu brišu zadnjicu posle obavljene nužde. Čak je i veliku nuždu umeo da obavlja pred svima - ističe se u izveštaju.

Žrtva iz Kanade po imenu Mimi, koja je godinama bila u učieteljevom haremu, kazala je da ju je on redovno terao da imaju nezaštićeni seks.

- Čim bismo ostali sami, naredio bi mi da se skinem. Onda me je silovao i govorio: "Gledaj me pravo u oči. Ovo je trenutak kad se povezuješ sa svojim učiteljem. Tako ćeš doživeti prosvetljenje. Ako bilo kome zucneš o ovom, izgubićeš privilegiju da budeš povezana sa božanstvom." Osećala sam se užasno poniženo, ali nisam smela da se poverim bilo kome - tvrdi devojka koja je dodala da je Rinpoče uglavnom zlostavljao žene, ali je umeo da spopada i muškarce.

- Jednom je pred svima zgrabio jednog učenika za testise jer ga nije slušao - ispričala je žrtva.

Nakon što je izveštaj objavljen, Ringpoče je pobegao sa Tibeta na Tajland.

On je rekao da je sve radio sa ciljem da studentima pomogne da postignu prosvetljenje.

#Monah

#Seksualno zlostavljanje

'