AKTUELNO

Broj žrtava zemljotresa koji je pogodio japansko ostrvo Hokaido porastao je na četiri, dok se 32 osobe i dalje vode kao nestali.

Zemljotres jačine 6,7 stepeni po Rihteru, sa epicentrom u blizini prestonice Saporo, takođe je ostavio 2,95 miliona stanovnika bez struje, a ometen je i vazdušni i železnički saobraćaj, prenosi agencija Kjodo.

Povređeno je 120 osoba, a najmanje 2.400 zbrinuto je u više od 300 evakuacionih centara koji su otvoreni na celom ostrvu, prenosi agencija Kjodo.

Lokalna policija još uvek nije potvrdila da je u gradu Atsuma pronađeno pet osoba bez znakova života.

Foto: Tanjug AP

U tom gradu nekoliko kuća je ostalo zatrpano nakon što se obrušilo brdo Otkazano je više od 200 letova na ostrvskom aerodromu, što je direktno pogodilo više od 40.000 putnika.

Nuklearka Tomari koja se nalazi na ostrvu ostala je bez struje, ali za sada nije zabeležen porast radioaktivnosti oko nuklearke, saopštili su zvaničnici nuklearne elektrane.

U petrohemijskom kompleksu u Muroranu izbio je požar, ali je vrlo brzo ugašen.

Japanska meteorološka agencija upozorila je na pojavu zemljotresa sličnog intenziteta do kraja nedelje.

Foto: Tanjug

Kako se navodi, to je od 1996. godine prvi zemljotres na ostrvu Hokaido snažniji od šest stepeni po Rihteru.

Agencija Rojters navodi da je nakon zemljotresa celo ostrvo ostalo bez struje što je prvi put od osnivanja elektrane 1951. godine.

Na video snimcima vide se policajci koji regulišu saobraćaj, budući da semafori ne rade, kao i spasioci koji pretražuju područja sa zatrpanim kućama

#Japan

#žrtve

'