AKTUELNO

Velika Britanija je zakazala sednicu Saveta bezbednosti UN za četvrtak kako bi se razmatrao slučaj trovanja nervnim agensom novičokom bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja.

Britanski zvaničnici nameravaju da na sednici upoznaju članice SB s napretkom u istrazi trovanja Skripalja i njegove ćerke Julije 4. marta u engleskom gradiću Solsberiju, navodi Asošiejted pres.

Na sastanku će biti prisutna i Rusija, stalna članica SB.

Premijerka Tereza Mej izjavila je danas u britanskom parlamentu da su za trovanje Skripalja odgovorna dva pripadnika ruske vojne obaveštajne službe GRU, Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov.

Britanski tužioci su naveli da su oni u odsustvu optuženi za planiranje ubistva, pokušaj ubistva i korišćenje novičoka, ali su dodali da ne očekuju da će ih Rusija izručiti Velikoj Britaniji i da su njihova imena verovatno lažna.

Prema navodima britanske policije, Petrov i Boširov su došli u Veliku Britaniju 2. marta, a tragovi novičoka pronađeni su u njihovoj hotelskoj sobi u Londonu.

Policija je objavila više snimaka sa sigurnosnih kamera na kojima su Petrov i Boširov na javnim mestima u Solsberiju.

Istraga trovanja Skripalja u Solsberiju danas je spojena s istragom trovanja britanskog para u obližnjem Ejmsberiju 30. juna, Čarlija Roulija i Don Stardžis. Stardžis je 8. jula umrla od posledica tog trovanja, a policija je pretresom Roulijeve kuće našla bočicu parfema u kojoj je bio novičok.

Rusija je demantovala umešanost u taj slučaj, a portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kazala je danas da imena tih ljudi Rusiji ništa ne znače.

#Savet bezbednosti

#Skripalj

#Ujedinjene nacije

#Velika Britanija

'