AKTUELNO

Novi slučaj ebole registrovan je u mestu Butembo, gradu od 1,4 miliona stanovnika na severoistoku Konga, saopštili su zdravstveni zvaničnici te afričke zemlje.

Predstavnica za medije Minsitarstva zdravlja Džesika Ilunga rekla je danas da vlada Konga i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odmah preduzimaju korake da zaustave širenje ebole u toj urbanoj sredini.

Butembo je najveći grad u kongoanskoj provinciji Severni Kivu i zdravstveni zvaničnici brinu da bi zarazna bolest mogla brzo da se širi u tom gusto naseljenom mestu.

Gradonačelnik Silven Kanjamanda pozvao je stanovnike da budu mirni i da održavaju higijenu.

Nova epdemija ebole izbila je 1. avgusta u istočnom Kongu, a od sadašnje epidemije potvrđeno je 93 zaraženih od kojih je 54 umrlo.

Zdravstveni zvaničnici počeli su kampanju vakcinacija ali su ometeni povremenim napadima pobunjeničkih grupa koje deluju u regionu istočnog Konga.

Svetska zdravstvena organizacija navela je da dalje postoje znatni rizici oko sadašnje epidemije i da iako izgleda da deluju mere kontrole zdravstveni zvaničnici i dalje ne mogu tačno da pronađu gde se smrtonosni virus širi.

SZO je navela da je većina pacijenata nedavno primljenih u klinike za lečenje ebole dobilo eksperimentalne tretmane i da su mnoge osobe, za koje je ustanovljeno da su imali kontakt sa zaraženim, vakcinisani novom vakcinom.

Četiri od 13 novih slučajeva iz grada Benija nisu ranije identifikovani da su imali kontakte s zaraženim što znači da se ne zna kako su oni bili izloženi eboli.

SZO takođe navodi sporadične slučajeve rizičnog ponašanja kao što su nebezbedna sahranjivanja koji mogu da pogoršaju epidemiju.

#Ebola

#Kongo

'