AKTUELNO

Bela kuća odbacila je navode iz knjige američkog istraživačkog novinara Boba Vudvorda (Woodward) u kojoj je predsednika SAD Donalda Trampa opisao kao lidera opasno neupućenog u svetska pitanja, a njegovu Belu kuću kao disfunkcionalnu i razorno zaokupljenu unutrašnjim sporovima.

Kako prenose američki mediji, nova Vudvordova knjiga o Donaldu Trumpu donosi mučan portret neobrazovanog, koleričnog i paranoičnog predsednika koga njegovi ministri i saradnici neprestano pokušavaju da kontrolišu kako bi izbegli teže posledice.

U trenutku kad su mediji i društvene mreže počele da izveštaju o knjizi i prenose delove, Bela kuća objavila je saopštenje u kojem negira istinitost iznetih priča.

- Ova knjiga nije ništa drugo nego izmišljena priča, mnoge od njih izmislili su bivši nezadovoljni zaposlenici, kojima je rečeno da ocrne predsednika - rekla je portparolka Sara Sanders.

Vudvordova nova knjiga koja treba da bude objavljena 11. septembra "Strah: Tramp u Beloj kući", kako prenosi Glas Amerike (VOA), zasnovana je na svedočenjima "insajdera" iz administracije, intervjuima, beleškama sa sastanaka, ličnim dnevnicima i vladinim dokumentima.

Foto: Tanjug

Američki lider opisan je kao čovek opsednut krivičnom istragom pitanja da li je opstruirao pravdu pokušavajući da zaustavi istragu specijalnog tužioca Roberta Malera o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016.

U jednom trenutku, kako piše Vudvord, ranije ove godine, Trampov advokat Džon Daud organizovao je, radi vežbe, simulirano ispitivanje Trampa o vezama njegovog izbornog štaba sa Rusijom i njegovim potezima na položaju predsednika ali se Tramp tako često spoticao u vezi sa činjenicama da bi na kraju izgubio kontrolu i razbesneo se.

- Ta stvar je prokleta prevara", rekao je Tramp o istrazi dok je vežba za svedočenje okončana njegovom rečenicom "Zaista ne želim da svedočim - navodi se u knjizi.

Vudvord, koji je 1972, kao mladi reporter Vašington posta, zajedno s Karlom Bernštajnom (Carlo Bernstein) otkrio skandal Votergejt (Watergate) koji je doveo do ostavke tadašnjeg predsednika SAD Ričarda Niksona (Richard Nixon) u novoj knjizi se poziva na aktuelne i bivše zvaničnike Bele kuće koji vrlo negativno govore o Trampu.

Oni su naveli da Trampa nije zanimalo kako bi njegovi potezi na mestu predsednika mogli da ugroze svetsku bezbednost i da često nije upoznat sa opšte poznatim činjenicama.

Autor takodje citira šefa osoblja Bele kuće Džona Kelija koji Trampa naziva "idiotom" i "neuravnoteženim". Vudvord piše da je sekretar za odbranu Džim Matis opisivao Trampa kao nekoga ko ima mentalne sposobnosti "učenika petog ili šestog razreda".

- On je idiot. Nema svrhe pokušati da ga bilo šta ubediš. Potpuno je ispao iz koloseka. Ovo je opšte ludilo - rekao je Keli na jednom sastanku osoblja u svojoj kancelariji, kako prenosi Vudvord.

Vudvord navodi da su saradnici često sklanjali dokumenta sa Trampovog stola u Ovalnoj kancelariji da bi ga sprečili da ih potpiše kako bi se sprovele akcije za koje su saradnici mislili da bi ugrozile svetsku bezbednost ili američke interese. Autor to opisuje kao "administrativni puč" i "nervni slom" izvršne grane vlasti.

Vudvordovi pokušaji da dobije intervju sa Trampom nisu urodili plodom, iako je predsednik pokušao da razgovara sa novinarom nakon što je već završio rukopis knjige, prenosi VOA.

#Bela kuća

#Donald Tramp

'