AKTUELNO

Više od 280 letova ka aerodromu i sa njega otkazano je samo u petak, a uz to su i stotine polazaka vozava u regionu otkazane tokom vikenda.

Obilan sneg na severu Japana izazvao je haos u saobraćaju tokom prazničnog vikenda, a zbog otkazanih letova i polazaka vozova hiljade putnika su primorane da tri noći zaredom čekaju na regionalnom aerodromu da se prilike poboljšaju, ali se očekuje da će do večeras ipak krenuti ka svojim odredištima.

U Saporou na ostrvu Hokaidu od petka uveče napadao je sneg visine 96 centimetara, što su najobilnije snežne padavine u tom gradu u poslednjih pola veka, saopštila je Japanska meteorološka služba.

Sneg je zavejao i glavni aerodrom u severnom ostrvskom regionu, zbog čega su stotine letova otkazane, pa je oko 2.500 ljudi još u četvrtak uveče moralo tu da ostane, dok im se u petak uveče pridružilo još 6.000 ljudi, a sinoć još 2.600, rekao je bezbednosni zvaničnik na aerodromu.

Vremenske prilike su, međutim, jutros znatno poboljšane, pa bi većina, ako ne i svi putnici koji su ostali zaglavljeni na aerodromu, trebalo da do večeras krenu put svojih odredišta, rekao je bezbednosni zvaničnik.

Hokaido, poznat po visokim planinama i snegu poput pudera, privlači mnogobrojne ljubitelje skijanja iz Australije i Kine, kao i same Japance.

S. P.

#Avion

#Japan

#Sneg

'