AKTUELNO

Zvaničnici kažu da bi mogle biti evakuisane stotine hiljada ljudi.

Hiljade Filipinaca beže danas od snažnog tajfuna koji se približio arhipelagu podložnom prirodnim katastrofama, a vojnim kamionima evakuisane su najpre bebe, deca i stariji ljudi, na jedan od najvećih praznika u ovoj pretežno hrišhcanskoj zemlji.

- Dali smo ljudima instrukcije da doručkuju, spakuju se i ukrcaju se u vojne kamione - rekao je zvaničnik Alkale, sela od oko 3.300 stanovnika u blizini aktivnog vulkana Majon.

Tajfun Nok-Ten, nazvan po ptici pronađenoj u Laosu, danas će prema prognozama pogoditi poluostrvo Bikol, preteći visokim talasima, klizilištima i poplavama. Američki zajednički centar za upozorenje na tajfun predviđa vetrove koju duvaju brzinom od 231 kilometra na sat kada tajfun pogodi ovo područje.

Tajfun će, na kraju, zahvatiti oblast od skoro 42 miliona ljudi, uključujući prestonicu Manilu koja će, kako prognoziraju meteorolozi, biti pogođena u ponedeljak.

Oko 20 tajfuna i manjih oluja pogode Filipine svake godine, pri čemu obično nastradaju stotine ljudi, a Bikol je često prva oblast na udaru prirodne nepogode, podseća francuska agencija.

S. P.

#Filipini

#Tajfun

'