AKTUELNO

Japanski premijer Šinzo Abe izrazio je uverenje da se odnosi njegove zemlje sa Kinom poboljšavaju, a u danas objavljenom intervjuu je, takođe, izrazio nadu da će na predstojećem Ekonomskom forumu u Vladivostoku imati suštinske razgovore s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U intervjuu japanskom listu "Sankej", Abe je rekao da su odnosi Japana i Kine vraćeni na "normalnu putanju", prenosi Rojters.

Japanski premijer, za koga se očekuje da će posetiti Kinu krajem oktobra, najavio je i poziv kineskom predsedniku Si Đinpingu da dođe u Japan u budućnosti.

On je ovaj komentar izneo u trenutku pojačanog američkog trgovinskog pritiska na Peking i Tokio, koji izaziva zabrinutost zbog protekcionizma i njegovog uticaja na globalnu ekonomiju, napominje britanska agencija.

U intervjuu, Abe je rekao da sa predsednikom SAD Donaldom Trampom deli širi cilj proširene trgovine i investicija od čega bi koristi imale obe zemlje, ali je ponovio da neće prioritet dati prijateljstvu nad nacionalnim interesima u bilo kakvim razgovorima o trgovini.

Govoreći i o razgovorima s Putinom kojima se nada na Četvrtom ekonomskom forumu u Vladivostoku, a koji će biti održan od 11. do 13. septembra, japanski premijer je rekao da bi želeo da reši problem suvereniteta nad četiri ostrva na severnim teritorijama - koje Japanci nazivaju Južnim kurilskim ostrvima - i da potpise mirovni sporazum, prenosi Tass.

Ruska agencija navodi da Rusija i Japan od sredine 20. veka održavaju konsultacije o izradi mirovnog sporazuma kojim bi se formalizovao završetak Drugog svetskog rata, dok problem suvereniteta nad Južnim Kurilima ostaje "kamen spoticanja" u tom procesu.

Južni Kurili su, naime, pripali SSSR posle Drugog svetskog rata, ali Japan osporava sovjetsku, odnosno rusku jurisdikciju nad njima, dodaje Tass.

#Japan

#Kina

#Vladimir Putin

#Šinzo Abe

'