AKTUELNO

Turskoj su potrebni protivvazdušni ruski sistemi S-400 i uskoro će ih preuzeti, rekao je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan iako raste napetost s Vašingtonom koji preti da zbog toga blokira isporuku borbenih aviona Ankari.

- Turskoj su potrebni sistemi S-400. Sporazum o tome je gotov i ako Bog dozvoli dobićemo ih u najkraćem roku -rekao je Erdogan na ceremoniji uručenja diploma podoficirima u Balikesiru na zapadu zemlje.

Njegove izjave date su u trenutku kada su odnosi između Turske i SAD ozbiljno pogoršali poslednjih nedelja i kada je Vašington izrazio zabrinutost što se Ankara, članica NATO, oprema ruskim oružjem.

Turska i Rusija navode da je sporazum već postignut i, prema Ankari, isporuka protivraketnog i protivvazdužnog sistema S-400 konkuretnog američkom Petriotu (Patriot) mogla bi da bude već iduće godine.

Za SAD Turska nabavka S-400 predstavlja dupli problem, prvo pitanje njegove kompatibilnosti sa sistemima NATO a drugo oko zaštite tehnoloških tajni američkog borbenog aviona F-35 koji Ankara želi da kupi i za koji važi da može da izbegne sisteme S-400.

Turskoj su takođe potrebni avion F-35, rekao je danas Erdogan i dodao je da će ih SAD isporučiti ili ih neće isporučiti, da on to ne zna.

- Ukoliko ih isporuče to će pokazati da se drže preuzetih obaveza - rekao je turski predsednik.

Odnosi Turske i SAD jako su nategnuti poslednjih nedelja zbog toga što je Turska odredila kućni pritvor američkom sešteniku optuženom za špijunažu i terorističke aktivnosti. Njemu se sudi u Izmiru.

Tenzije su zobog toga i zbog američkog povećanja carina na tursku robu uticale na veliki pad turske lire koja je izgubila oko 40 odsto vrednosti od početka godine.

- Napori da se izazove urušavanje ekonomskog i vojnog sektora Turske zbog suđenja u toku u Izmiru su potpuno neobjašnjivi - rekao je Erdogan.

#Raketa

#Redžep Tajip Erdogan

#Turska

'