AKTUELNO

Danska može da učini više u Evropi, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron koji boravi u poseti toj zemlji, uz ocenu da je Danskoj potrebna debata o njenom neučestvovanju u određenim pitanjima na nivou EU.

Prvog dana dvodnevne posete Kopenhagenu, Makron - koji se zalaže za jedinstveniju Uniju i kontinent koji je odgovorniji prema sopstvenoj odbrani - naglasio je da EU ne bi trebalo da se toliko oslanja na SAD kad je reč o njenoj bezbednosti, prenosi AP.

Američka agencija podseća da Danska u svojim odnosima sa EU ne učestvuje u vojnim pitanjima te da danska vlada i većina poslanika žele da klauzula o isključenosti iz pitanja odbrane bude ukinuta, ali oklevaju da raspišu referendum o tome jer je ranije takav predlog glasanjem dvaput odbijen.

- Smatram da je Danska suviše skromna u pogledu svoje posvećenosti EU. Mislim da Danska može da učini više u Evropi - rekao je Makron na konferenciji za novinare sa danskim premijerom Larsom Lokeom Rasmusenom.

Rasmusen je izjavio da ne poziva na referendum, već na debatu koja "ne bi trebalo da bude samo bela ili crna".

Danski premijer je precizirao da bi zemlja trebalo da održi debatu o četiri oblasti u kojima je izabrala da ne učestvuje na nivou EU, istakavši da o tome neće biti raspisan referendum tokom mandata aktuelne vlade, koji bi mogao da traje do jeseni iduće godine.

- U potpunosti poštujem to što smo odlučili da ne učestvujemo u nekim pitanjima, a to može promeniti samo narod Danske - poručio je Rasmusen, prenosi Rojters.

Danska je odlučila da ne učestvuje u politici EU kad je reč o bezbednosti i odbrani, pitanjima državljanstva, policiji i pravosuđu, kao i o zajedničkoj evropskoj valuti, posle referenduma održanog 1992. s tim u vezi, podseća britanska agencija.

#Danska

#EU

#Emanuel Makron

'