AKTUELNO

On je istakao da je Turska za potrebe izbeglica izdvojila 20 milijardi dolara.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u Istanbulu da Turska na severu Sirije želi region očišćen od terorizma, i da u tom regionu neće dozvoliti formiranje bilo kakve države.

On je u Istanbulu prisustvovao generalnoj skupštini Turske kancelarije za spoljnu trgovinu (DEIK), gde se osvrnuo na aktuelna dešavanja u Turskoj, kao i u regiji. Erdogan je istakao da je Evropska unija obećala da od 1. jula obezbedi tri milijarde evra za pomoć sirijskim izbeglicama u Turskoj, ali, kako je rekao, do sada je stiglo svega 677 miliona dolara.

Podvukao je kako se ne radi o novcu koji ulazi u turski budžet, već o sredstvima koja će biti direktno prosleđena humanitarnim organizacijama.

- Gde su tri milijarde evra koje su obećali? Nema ih. Osim toga, budžeti i BDP ovih zemalja su mnogo veći nego kod nas. Zašto ne dolaze? Jer oni nemaju takvu vrstu brige. Kod njih ne postoji briga za čovečanstvo, niti briga o žrtvama i potlačenima. Turska je ta koja o njima brine - rekao je Erdogan.

Podsetio je da je njegova zemlja do danas za potrebe izbeglica izdvojila 20 milijardi dolara, te naglasio kako to nije mala brojka.

- Gde je Zapad? Gde je taj bogati Zapad? Gde je briga o ljudskim pravima? Kada je jedna životinja ugrožena naftom dižete svet na noge. Na Sredozemlju je u 2016. godini poginulo blizu šest hiljada ljudi. Da li vas je briga za to? Kancelarija za izbeglice je izdala saopštenje. Šta ima od toga? Kakve su mere preduzete? Nema ih - rekao je Erdogan.

Osvrnuo se na situaciju na severu Sirije, rekavši kako Turska od početka naglašava da tu želi jednu regiju očišćenu od terorizma.

- To tražimo od početka. Ako to ne uradimo, Gaziantep je uvek u opasnosti, Kilis i Sanliurfa, takođe. Neka se zna, nećemo dozvoliti da se formira jedna takva država - poručio je turski predsednik.

J. Stanković

#Migranti

#Novac

#Redžep Tajip Erdogan

#Sirija

#Turska

'