AKTUELNO

Grad Palmira nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine.

U napadima džihadista Islamske države kod Palmire poginulo je 27 pripadnika sirijskih snaga, saopštila je večeras sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Džihadisti su 11. decembra ponovo zauzeli Palmiru, drevni grad u centralnoj Siriji, devet meseci pošto su snage sirijske vlade uz podršku Rusije oterale džihadiste iz tog grada.

- Ukupno 27 vojnika i boraca ubijeno je napadu Islamske države u okolini Palmire, na istoku provincije Homs - navela je opservatorija i dodala da su sukobi koji su počeli u četvrtak uveče, nastavljeni danas.

Sirijska vojska je posle žestokih borbi i uz pomoć saveznika i ruske avijacije preuzela krajem marta kontrolu nad Palmirom skoro godinu dana otkako su taj istorijski grad koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, okupirale snage ekstremističke Islamske države.

Palmira, "Nevesta pustinje", poznata je po ostacima iz rimskog doba, a svojevremeno je privlačila hiljade turista svojim stubovima i hramom boga Bala. Od početka sirijskog sukoba u martu 2011, pljačkaši kradu predmete iz muzeja, dok su oštećeni ostaci drevnih građevina.

J. Stanković

#Rat

#Sirija

#Vojska

'