AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp poručio je da SAD "ništa neće platiti" Turskoj za oslobađanje američkog sveštenika Endrjua Bransona.

Tramp je Bransona nazvao "velikim patriotskim taocem".

- Ništa nećemo platiti za oslobađanje nedužnog čoveka...- naveo je Tramp na Tviteru, preneo je Rojters.

Bela kuća je sinoć pozvala Tursku da oslobodi Bransona kako bi se smirile diplomatske i ekonomske tenzije između dve države.

Zvaničnik administracije američkog predsednika izjavio je da je njegov savetnik za nacionalnu bezbenost Džon Bolton razgovarao u ponedeljak sa turskim ambasadorom u SAD i rekao mu da oslobodi Bransona, prenosi AP.

Kako je naveo, Bela kuća je smatrala da je postigla dogovor u julu da se Branson oslobodi, a umesto toga Branson je prebačen u kućni pritvor.

Kako je naveo, Turska je propustila veliku šansu da okonča tenzije u vezi Bransonovog hapšenja koje su uzrokovale da SAD uvede ekonomske sankcije Turskoj.

Turska lira jutros je pala na 5,86 lira za dolar sa prethodnih 5,8150 lira za dolar, jer investitori analiziraju novo upozorenje SAD prema kojem bi Turska mogla da očekuje dodatne ekonomske sankcije, ako ne oslobodi američkog sveštenika Endrua Bransona.

Lira je oslabila za 35 odsto prema dolaru ove godine, što je u najvećoj meri posledica pogoršanja odnosa između dve NATO saveznice zbog hapšenja Bransona u Turskoj, kao i zabrinutosti u pogledu uticaja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na nacionalnu monetarnu politiku.

#Donald Tramp

#Turska

'