AKTUELNO

Indija će do 2022. godine poslati u svemir svoju prvu letelicu sa ljudskom posadom, izjavio je danas indijski premijer Narendra Modi.

Kako je rekao, time će Indija postati četvrta nacija koja je poslala muškarca ili ženu u svemir nakon Rusije, Sjedinjenih Država i Kine, prenosi AP i dođe da je svemirska kapsula koja će prenositi indijske astronaute testirana pre nekoliko dana.

Modi je to najavio u svom posljednjem govoru u svojstvu premijera povodom indijskog Dana nezavisnosti, a pre opštih izbora koji bi trebalo da se održe početkom naredne godine.

- Indija je oduvek napredna u svemirskoj tehnologiji, a odlučili smo da će do 2022. godine, kad zemlja slavi 75 godina nezavisnosti, ili čak i pre toga, indijski sin ili ćerka ići u svemir sa nacionalnom zastavom u rukama - rekao je Modi.

Prvi Indijac u svemiru bio je Rakesh Šarma koji je 1984. učestvovao u jednoj svemirskoj misiji Sovjetskog Saveza.

Indija se nada da će predstaviti tehnološke mogućnosti za istraživanje solarnog sistema, dok istovremeno koristi istraživanja iz svemira i drugde kako bi rešila probleme kod kuće.

Svemirski program vredan milijardu dolara godišnje već je pomogao u razvoju satelitskih, komunikacionih i daljinskog osetljivih tehnologija i korišćen je za merenje podžemnih nivoa vode i predviđa vreme u zemlji koje pogoduje stvaranju suše i poplava.

#Indija

#Svemir

'