AKTUELNO

Najmanje 39 osoba je poginulo u snažnom zemljotresu jačine sedam stepeni Rihtera koji je danas pogodio indonežanska ostrva Bali i Lombok.

Direktor Agencije za vanredne situacije u zapadnoj provinciji Nusa Tengara Muhamed Rum rekao je da je broj nastradalih na Lomboku porastao na 39. Vlasti, prema njegovim rečima, još uvek prikupljaju podatke o povređenima.

Nakon zemljotresa koji je jutros pogodio indonežanska ostrva izdato je upozorenje na opasnost od cunamija koje je potom ukinuto. Registrovani su mali talasi visine 15 centimetara u tri sela. Zvaničnici kažu da aerodromi na oba ostrva rade normalno, uprkos manjoj šteti, navodi Rojters.

- Oba aerodroma rade uobičajeno, sada raščišćavamo aerodrome. Neki delovi plafona su otpali, ali niko nije povređen - rekao je Hendi Herjudhitiavan, predstavnik kompanije koja upravlja aerodromima.

Foto: Tanjug AP

Zemljotres je na kratko izazvao paniku među turistima i lokalnim žiteljima koji su izjurili iz kuća na otvoren prostor. Epicentar potresa se nalazio na dubini od 15 kilometara u blizini severne obale Lomboka gde je pre nedelju dana registrovan zemljotres jacine 6,4 stepeni Rihtera, prenosi Rojters.

Tom prilikom je poginulo 14 ljudi, a naređena je i evakuacija velikih razmera zbog opasnosti od erupcije obližnjeg vulkana koji posećuju turisti i planinari.

Današnji potres osetio se nekoliko sekundi na Baliju gde je oštećeno nekoliko zgrada.

#Indonezija

#Zemljotres

'