AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin zbog sahrane odložio godišnju konferenciju za novinare.

U Moskvi je danas počela ceremonija oproštaja od ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova, koji je ubijen u Ankari 19. decembra, a održava se u holu glavne zgrade Ministarstva spoljnih poslova gde se nalazi kovčeg s njegovim posmrtnim ostacima.

Od ambasadora, čiji kovčeg okružuje počasna garda, najpre su se oprostili članovi njegove porodice i osoblje Ministarstva spoljnih poslova, a na komemoraciji se očekuje i prisustvo ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Tass.

Foto: YouTube screenshot

Foto: YouTube screenshot

U tom delu ruske prestonice pojačane su mere bezbednosti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Putin zbog sahrane za petak odložio godišnju konferenciju za novinare koja je trebalo da bude održana danas.

Ruskog ambasadora u Ankari Andreja Karlova ubio je u ponedeljak uveče bivši turski policajac, 22-godišnji Mevlut Mert Altintaš koji je pre zločina uzviknuo "Alah je veliki" i "Ne zaboravite Alep, ne zaboravite Siriju".

Foto: Tanjug

Peskov je rekao da je još preuranjeno reći ko stoji iza ubistva ruskog ambasadora u Ankari dok turske vlasti pominju imama Fetulaha Gulena kao mogućeg nalogodavca.

-Moskva smatra da je potrebno sačekati rezultate grupe istražitelja - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da ne treba prebrzo donositi zaključke. Turska i Rusija formirale su zajedničku komisiju za istragu ubistva Karlova koji je usmrćen sa nekoliko hitaca ispaljenih u ledja, a 18 članova ruske delegacije došlo je u Ankaru kako bi učestvovalo u radu komisije.

Foto: YouTube screenshot

Zvaničnici Rusije i Turske naveli su da ih ubistvo diplomate neće omesti u nastojanjima da poprave bilateralne odnose.

A.V.

#Rusija

#Sahrana

#ambasador

#atentat

'