AKTUELNO

Ako dođe do hemijskog napada "aurus" može da se zabarakadira kao podmornica.

Nakon što se ruski predsednik Vladimir Putin, tokom inauguracije prvi put provozao svojom novom limuzinom, skrenuo je ogromnu pažnju javnosti, a zapadni mediji taj automobil sada upoređuju sa "kadilakom" američkog predsednika.

Ruski eksperti smatraju da iza takvih poređenja stoji želja Amerikanaca da se takmiče sa Rusijom.

Karakterna crta Amerikanaca je želja da se takmiče. Njima je uvek važno da se porede i da ističu da SAD pretenduju na liderstvo. Očigledno, to je neka vrsta kompleksa ili stimulansa. Vidimo to u svim sferama života, pa i u ovom. Očito je da oni polaze od spoljnog izgleda i sude na osnovu objavljenih fotografija. Mnogi pronalaze sličnosti između "kadilaka" i "korteža". Naš "aurus" je nov i lep, a verovatno da takvim napisima Amerikanci žele da naglase da će da naprave još bolji i još lepši - kaže ruski analitičar Vladimir Olenčenko komentarišući pisanja američkih medija koji upoređuju "kadilak" američkog predsednika i novi automobil ruskog predsednika "aurus kortež".

Američki mediji ističu da bez obzira na to što predsednici imaju prilično interesantne odnose, koji su u suprotnosti sa spoljnom politikom SAD, Donalda Trampa i Vladimira Putina vezuje ljubav prema limuzinama visoke klase.

Prilikom analize ruskog automobila "kortež" navode da limuzina ima neke sličnosti sa britanskim "rols rojs fantomom" i "rols rojs duhom". Takođe navode da rusko vozilo ima motor V12, a Trampov kadilak V8. Američka limuzina - koja je nazvana "zver" - za pola tone je teža od ruske. Nova verzija "zveri" koja se može pojaviti već ovog leta u mnogim karakteristikama biće moćnija od svog prethodnika iz garaže Bele kuće. Za izradu novog automobila potrošeno je skoro 15 miliona dolara.

Putinov "aurus" ima 800 konjskih snaga i pun je novih tehnologija za telekomunikaciju i zaštitu.

Rusi navode da je limuzina napravljena u Rusiji i to od ruskih delova i rukama ruskih stručnjaka. Ima visok stepen bezbednosti i opremljena je oklopnom kapsulom koja može da izdrži eksploziju mine. U slučaju eksplozije automobil bi bio oštećen, ali bi putnici ostali živi.

Ako dođe do hemijskog napada može da se zabarakadira kao podmornica i da dugo ostane pod vodom.

Eksperti dodaju i da je Putinov automobil opremljen jedinstvenim komunikacionim sistemom, koji, kako ističu, druge zemlje ne mogu da dostignu.

#Donald Tramp

#Vladimir Putin

'