AKTUELNO

Obilne kiše pogodile jugozapadne delove Japana, izazivajući poplave i klizišta. Najmanje 100 osoba je poginulo, a više od 60 se vodi kao nestalo. Oko 5,9 miliona građana u 19 okruga je prisiljeno da napusti domove.

Japanska meteorološka agencija upozorila je građane na klizišta, odrone i poplave, prenosi agencija Kjodo.

Kako se navodi, veliki broj ljudi je zaglavljen u svojim domovima zbog poplava, a uništeno je na stotine kuća.

Japanski premijer Šinzo Abe, koji je otkazao sve planirane obaveze u inostranstvu, izjavio je na sastanku jedinice za vanredne situacije da je odlučeno da se broj spasilaca poveća na 73.000.

Foto: Tanjug

Najteže je pogođen okrug Okajama, gde je oko 1.000 osoba bilo zaglavljeno na krovovima svojih poplavljenih kuća i oni su uz pomoć čamaca i helikoptera spasavani.

Ministarstvo poljoprivrede, infrastrukture i saobraćaja angažovalo je mobilnu mehanizaciju za ispumpavanje vode, međutim, procenjuje se da će biti potrebno najmanje dve nedelje da se voda u potpunosti ispumpa iz najugroženijih područja. Oštećeni su i brojni putevi, a prekinut je i železnički saobraćaj.

Nevremenom su pogođene i kompanije "Mazda", "Tojota" i "Panasonik" koje su obustavile proizvodnju u svojim fabrikama zbog bezbednosti zaposlenih i oštećenih prilaznih puteva. Nevreme koje je pogodilo Japan je najgore od 1976. godine.

#Japan

#Poplave

#Smrt

'