AKTUELNO

Lideri 16 zemalja srednje i istočne Evrope (CEEC) i Kine okupiće se danas u Sofiji na sedmom samitu inicijative 16+1 čija je glavna tema "produbljivanje otvorene i pragmatične saradnje za uključiv napredak".

Kinu u Sofiji predstavlja premijer Li Kećijang, a učestvuju najviši zvaničnici 11 zemalja EU i pet zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, od Baltika do Balkana.

Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić Kao domaćini ovogodišnjeg skupa Bugarska i Kina su definisale četiri prioritetna područja ekonomske saradnje: visoku tehnologiju, zajednička ulaganja i industrijsko partnerstvo, infrastrukturu, poljoprivredu i turizam.

Paralelno sa samitom u Sofiji će se održati i poslovni forum koji će okupiti više od 250 kineskih kompanija i 700 poslovnih ljudi iz centralne i istočne Europe.

Skup će otvoriti premijeri Bugarske Bojko Borisov i Kine Li Kećijang. Inicijativu 16+1 u kojoj učestvuju Albanija, BiH, Bugarska, Češka, Estonija, Madjarska, Letonija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija, Kina smatra integralnim delom svog megaprojekta Jedan pojas, jedan put.

#Bugarska

'