AKTUELNO

Britanska vlada i Evropska unija moraju "po svaku cenu" da izbegnu Bregzit bez postignutog sporazuma, jer bi to dovelo do prekida u snabdevanju hranom, povećanja cena i gašenja brojnih malih preduzeća u sektoru trgovine na malo, saopštilo je danas udruženje britanskih maloprodavaca.

Upozorenje Britanskog konzorcijuma za maloprodaju (BRC) dolazi dan uoči sutrašnjeg sastanka u Londonu, na kom će domaćin ministrima iz EU biti britanska premijerka Tereza Mej u svojoj državnoj rezidenciji, u nastojanju da se postigne dogovor o tome kako da se pogura nastavak otegnutih pregovora o Bregzitu, prenosi Rojters.

U pismu upućenom Mejovoj i glavnom pregovaraču EU za Bregzit Mišelu Barnijeu, predsednik BRC-a Ričard Penikuk je naveo da bi nepostizanje sporazuma koji obezbeđuje slobodan protok robe nakon Bregzita 29. marta 2019., nanelo štetu kako britanskim potrošačima, tako i proizvođačima iz EU.

- Nepostizanje dogovora - što je najekstremniji scenario - značiće nove granične kontrole i višestruke necarinske barijere kroz regulatorne kontrole, što će dovesti do zastoja na granicama, propadanja robe i neizvršavanja isporuka - dodao je.

- Posledice toga će biti dramatične za potrošače u Velikoj Britaniji. Verovatan ishod je da će hrana truliti u lukama, a da će izbor i kvalitet onoga što bude dostupno potrošačima biti sužen - ocenio je Penikuk.

Napomenjući da 50 odsto britanske hrane potiče iz uvoza, od čega 60 procenata dolazi iz EU, on je naveo da je 2016. godine 3,6 miliona kontejnera iz Unije prošlo kroz britanske luke, što je jednako količini od preko 50.000 tona hrane dnevno.

Ova roba trenutno ulazi u Veliku Britaniju uz minimalna zadržavanja, što omogućava nesmetanu trgovinu.

Prema proceni Penikuka troškovi uvoza hrane i pića iz EU će se povećati u proseku do 29 odsto zbog necarinskih barijera, što će se, kako upozorava, u najvećoj meri preneti na potrošače kroz više cene.

BRC je takođe procenio da će više od 12.500 britanskih malih preduzeća koja posluju u sektoru trgovine na malo biti u opasnosti od bankrota, dok će se preduzeća u EU suočiti sa gubitkom 21 milijarde funti (27,8 milijardi dolara) od izvoza poljoprivrednih proizvoda u Britaniju, prenosi Rojters.

#Bregzit

'