AKTUELNO

Portparol španskog premijera izjavio je večeras da Barselona može da prihvati spasilački brod nevladine organizacije koji je izvukao 63 migranata iz gumenog čamca u Sredozemnom moru, nedaleko od Libije.

Barselona će prihvatiti spasilački brod nevladine organizacije "Proaktiva oupen arms" (Proactiva Open Arms) koji je danas ponovo izazvao politički spor Italije i Malte, pošto su obe zemlje odbile da prime migrante.

Iz kabineta španskog premijera Pedra Sančesa saopšteno je da brod, koji plovi pod španskom zastavom, ima dozvolu da pristane u Barseloni, kao i da mu je potrebno oko četiri dana da stigne do tog grada.

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau pozvala je ranije španskog premijera da otvori gradsko pristanište kako bi se pomoglo spasilačkom brodu nevladine organizacije.

Kolau je napisala na Tviteru da španski premijer Pedro Sančes treba da "spasi živote", navodeći da Barselona "ne želi da bude saučesnik politike smrti (italijanskog ministra unutrašnjih poslova) Matea Salvinija".

Socijalistička vlada Pedra Sančesa pozvala je druge članice EU da se prema spasilačkim brodovima s migrantima odnose s poštovanjem i u skladu s medjunarodnim pravom.

#Brisel

#Brod

#Migranti

'