AKTUELNO

Grčka i Makedonija potpisale su danas sporazum po kome će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Severna Makedonija.

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini i komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju ocenili su, nakon ceremonije potpisivanja Sporazuma o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu, da je "ovo istorijski dan" za dve zemlje.

- Mnogi su bili skeptični da će biti dogovora, a dva premijera i ministri spoljnih poslova bili su istrajni u tome da ga postignu. Dve strane su nas Evropljane učinile ponosnim 'vin-vin' rešenjem koje su potpisali. Nadam se da će ovo biti inspiracija mnogima u regionu da preduzmu hrabre korake, kao i celoj Evropa. Ovaj dogovor je pokazao Evropi i svetu da svaki problem može da se reši dijalogom i liderstvom - kazala je Mogerinijeva.

Foto: Tanjug

Ona je dodala da će EU pratiti primenu sporazuma. Han je rekao da je "bilo potrebno mnogo vremena i mnogo pređenog puta da stignemo tamo gde što smo danas".

- Ovo je istorijski dan i mogućnost za građane Severne Makedonije da dobiju pozitivne odgovore za evroatlantske integracije. Na kraju dana svi će videti da je ovaj dogovor dobar kompromis u kojem svi dobijaju po nešto - ocenio je Han.

Grčka i Makedonija potpisale su danas sporazum po kome će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Severna Makedonija.

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su danas u mestu Psarades, na grčkoj obali Prespanskog jezera, šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera dve zemlje, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva. Tom činu prisustvovali su i posrednik UN Metju Nimic, kao i podsekretarka za politička pitanja UN Rozmari DiKarlo, Mogerinijeva i Han.

Delegacije Grčke i Makedonije su, nakon potpisivanja sporazuma, gliserima prešle na makedonsku stranu Prespanskog jezera, u Oteševo, gde će Zaev i Cipras imati zvaničan sastanak, a zatim će se sastati i dve delegacije, nakon čega sledi zajednički ručak.

Pročitajte još: POTPISAN SPORAZUM O NOVOM IMENU: Republika Severna Makedonija​ sada i zvanično (FOTO)

#Federika Mogerini

#Grčka

#Johanes Han

#Makedonija

'