AKTUELNO

Samit G7 završio se u Kanadi sa i dalje dubokim jazom između predsednika SAD Donalda Trampa i američkih saveznika koji su na kraju strpljenja uprkos svim naporima da se pokaže privid sloge.

Kanadski premijer, domaćin skupa u La Malbeu, gradiću u Kvebeku u Kanadi, predstavio je "zajedničko saopštenje" koje su posle dvodnevnog skupa usvojile sedam najrazvijenijih industrijalizovanih zemalja sveta - SAD, Kanada, Nemačk, Francuska Italija, Velika Britanija i Japan.

U tekstu se kritikuje protekcionizam i zalaže za modernizovanje Svetske trgovinske organizacije.

Postizanje dogovora oko zajedničkog teksta bilo je diplomatski uspeh na ovom prvom samitu G7 od kada je Tramp uveo poreze na čelik i aluminijum na nezadovoljstvo svojih partnera. Međutim, zadovoljstvo je bilo kratkotrajno jer je Tramp ubrzo posle Trudoove objave napisao na Tviteru da povlači američku podršku.

Kao i na prethodnim samitima, Vašington je ostao izdvojen kada je reč o klimi, odstupajući od paragrafa u kome se kaže da ostalih šest članica G7 daju podršku Pariskom sporazumu o klimi.

Oko Irana, koji je bio još jedna tema neslaganja, Grupa sedam se obavezala da će sprečiti Teheran da razvije nuklearno oružje, međutim nije pomenut iranski nuklearni sporazum iz koga su SAD izašle.

G7 je takođe pozvala Rusiju da prestane da potkopava demokratske sisteme i da odustane od svoje "podrške sirijskom režimu". Nije bilo ni reči o predlogu Donalda Trampa da se Moskva vrati u klub najrazvijenijih industrijskih zemalja iz koga je isključena posle pripajanja Krima 2014. godine.

#Kanada

#SAD

#samit

'