AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp danas je uneo dodatnu dramu uoči već napetog sastanka grupe sedam glavnih industrijskih zemalja, time što je pozvao Rusiju da se vrati u format.

Novi italijanski premijer Djuzepe Konte je na svom tviteru napisao da se potpuno slaže sa Trampom o povratku Rusije u format, istakavši da je "to u interesu svih".

Nakon pripajanja Krima 2014. godine, Rusija je izbačena iz formata Grupe osam industrijalizovanih zemalja, podsetila je agencija AP.

- Zašto imamo sastanak bez Rusije na sastanku? - istakao je američki predsednik.

- Trebalo bi da dozvole Rusiji da se vrati jer nam Rusija treba za pregovaračkim stolom - smatra Tramp.

Tramp je svoj stav izneo samo nekoliko sati nakon oštre retorike protiv dugogodišnjih saveznika, a koji su ga kritikovali zbog američke trgovinske politike i planova da ode ranije sa sastanka.

Anerički predsednik će doći danas u Kanadu, ali već će je sutra ujutru napustiti i otputovati za Singapur. Samit grupe sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) biće održan u kanadskoj pokrajini Kvebek i trajaće dva dana. Grupu G7 čine Kanada, SAD, Japan, Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka, a samitu će prisustvovati i predstavnici EU.

#Donald Tramp

'