AKTUELNO

Japan razmatra mogućnost direktnih razgovora na visokom nivou sa Severnom Korejom, a možda i susret ministara spoljnih poslova u avgustu, preneli su danas lokalni mediji.

Japanske vlasti nisu potvrdile te navode, koji se pojavljuju u momentu kada samit predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una deluje izvesnije posle navoda o otkazivanju prošle nedelje.

List Mainiči je, citirajući anonimne izvore iz vlade, preneo da je razgovor šefova diplomatija Japana i Severne Koreje, Taro Konoa i Ri Jong Hoa, moguć na marginama sastanka zemalja jugoistočne Azije u Singapuru.

Slične informacije je prenela i agencija Kjodo.

- Ništa nije odlučeno - rekao je port parol vlade Jošihide Suga, i dodao da još nije sigurno ni da će Kono ići na sastanak ASEAN.

Vlasti u Tokiju žele najpre da procene zaključke samita Severne Koreje i SAD pre nego što odluče o daljim koracima, navode Kjodo i Mainiči.

Japanski premijer Šinzo Abe dugo ima tvrdu poziciju o pregovorima s Pjongjangom, i poziva na održavanje maksimalnog pritiska umesto na "razgovore radi razgovora".

Ipak, želeći da obezbedi mesto u diplomatskoj igri koja je u toku, Abe je rekao i da je potrebno direktno pregovarati sa Pjongjangom da bi se rešilo pitanje japanskih gradjana koje je Severna Koreja kidnapovala sedamdesetih i osamdesetih godina.

Mediji su u martu pominjali mogućnost susreta Abea i Kima.

Abe će se 7. juna u Vašingtonu sastati s Trampom.

#Japan

#Razgovor

#Severna Koreja

'