AKTUELNO

Ruski novinar Arkadij Babčenko ubijen je iz vatrenog oružja u blizini svoje kuće u Kijevu, preneo je večeras Tas s.

Kako je Tas s-u potvrđeno u ukrajinskoj policiji, on je preminuo od posledica prostrelnih rana.

Kako prenosi ruska agencija, Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine je navelo da je u centru Kijeva ranjen državljanin Ruske Federacije, koji je bio 1977. godište.

- Od zadobijenih rana on je preminuo u kolima Hitne pomoći. Nastradali je voditelj na jednoj od televizija - navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

Ukrajinska agencija UKRINform je takođe prenela vest da je ubijen Babčenko pozivajući se na poruku na tviteru jednog od poslanika ukrajinskog parlamenta.

Dezir: Ukrajina da odmah sprovede punu istragu o ubistvu Babčenka

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir pozvao je ukrajinske vlasti da odmah sprovedu punu istragu o ubustvu ruskog novinara Arkadija Babčenka. - Užasnut sam izveštajima da je poznati ruski novinar Arkadij Babčenko upucan i ubijen kod svoje kuće u Kijevu. Pozivam ukrajinske vlasti da odmah sprovedu punu istragu. Moje misli sa porodicom novinara -napisao je Dezir na Tviteru.

Deset sati pre informacije o ubistvu Babčenko je napisao da mu je "danas 2. rođendan" jer je na taj dan pre četiri godine mogao da pogine u helikopteru, oborenom u planini Karaču, ali da nije primljen na taj let, jer više nije bilo mesta u letelici.

Radio kao vojni dopisnik u "Moskovskom komsomolcu", za "Novu Gazetu", sarađivao je sa Prvim kanalom ruske TV, a izveštavao je tokom sukoba između Gruzije i Južne Osetije.

U Kijevu je vodio program "Prime. Babčenko" na kanalu ATR.

Rusija: Da Kijev uloži maksimalan napor u istragu

Rusija traži od ukrajinskih vlasti da uloži maksimalan napor kako bi bilo istraženo ubistvo ruskog novinara Arkadija Babčenka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. - Na osnovu informacija iz Kijeva, kao posledica oružanog napada u Kijevu je ubijen ruski državljanin, novinar A. A. Babčenko, sa prebivalištem u Ukrajini. Tražimo od ukrajinskih vlasti da ulože maksimalan napor u operativnu isragu. Računamo, takođe, da će odgovarajuće međunarodne instance kontrolisati tok istage- navode u ruskom MSP, prenosi Tas s. U Ministarstvu naovode da nivo fizičkog nasilja i ubistava prema novinarima u Ukrajini neprekidno raste, a da istrage ne dovode do kažnjavanja počinilaca.

#Kijev

#Novinar

#Ubijeni

#Ukrajina

'