AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Sankt Peterburgu da je Moskva spremna na iscrpan dijalog sa SAD i kritikovao sankcije Zapada kao ‘haotične’.

- Mi svakako ne možemo biti zadovoljni nivoom i prirodom rusko-američkih odnosa. Mnogi problemi se pojavljuju, ali smo spremni za iscrpan dijalog - naveo je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, prenosi Taš.

On je ukazao da Rusija ima neslaganja sa SAD, ali da su pozicije dve zemlje slične u nekim pitanjima, navodeći kao primer zabrinutost Moskve i Vašingtona za moguću trku u naoružanju.

- Ti koraci o kojima sada govorimo, povezani sa Severnom Korejom i Iranom, svakako nas ne zbližavaju, ali su oni i razlog za razgovor o tim pitanjima - dodao je šef ruske države.

Putin je ponovio da se Rusija nije mešala u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Odgovarajući na pitanje o ekonomskim sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji, Putin je te restrikcije uporedio sa igranjem fudbalskog meča prema pravilima džudoa, navodi Taš.

- Situacija u svetu je takva kao da svi igraju fudbal, ali primenjuju pravila džudoa. Na kraju ta interesantna igra nije ni fudbal ni džudo, već samo haos - kazao je ruski predsednik.

Naveo je da sankcije i njihovi efekti mogu da budu prevaziđeni i da se ruska ekonomija već stabilizovala, uprkos padu cena izvozne robe, ograničenja i drugih prepreka.

- Ali uspeli smo da idemo tim putem, i više od toga, u izvesnoj meri smo ojačali našu ekonomiju - kazao je Putin.

Dodao je da sankcije još uvek donose gubitke svim stranama i ograničavaju ekonomski rast, kao i da je jedan od razloga za njihovo uvođenje bila potreba da se spreči razvoj odbrambenih tehnologija.

#Moskva

#Rusija

#SAD

#Sankt Petersburg

#Vladimir Putin

'