AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp otkazao je danas dugoplanirani i dugo očekivani samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Samit je trebalo da bude održan 12. juna u Singapuru.

U saopštenju Bele kuće navedeno je da je Tramp otkazao samit sa Kimom zbog "ogromnog besa i otvorenog neprijateljskog stava u Kimovom nedavnom saopštenju".

- Radovao sam se unapred što ću da budem tamo sa Vama. Na žalost, zbog ogromnog besa i otvorenog neprijateljstva prikazanog u najnovijoj izjavi, smatram da je neprimereno, u ovom trenutku, da se održi ovaj dugo planirani sastanak - napisao je Tramp u pismu severnokorejskom lideru.

- Vi govorite o Vašoj nuklearnoj sposobnosti, ali naša je tako masivna i moćna da molim Boga da nikada ne bude upotrebljena - napisao je, između ostalog, Tramp.

Predsednik SAD se zahvalio Kimu na oslobađanju talaca, koji su sada kod kuće sa svojim porodicama.

- To je bio lep gest, koji veoma cenim - naveo je američki predsednik.

- Svet, a posebno Severna Koreja, izgubila je veliku šansu za trajni mir i veliki napredak i bogatstvo - ocenio je Tramp, dodajući da je propuštena prilika i da je to "tužan momenat u istoriji".

Ranije danas, Severna Koreja ponovo je zapretila da će otkazati samit svog lidera Kim Džong-una i američkog predsednika Donalda Trampa, navodeći da je spremna za susret u cilju nuklearnog obračuna, koliko i za sastanak za pregovaračkim stolom.

Zamenica ministra za spoljne poslove Severne Koreje Čo Son Hui rekla je da je budućnost samita Pjongjanga i Vašingtona "u potpunosti" na SAD i osudila je komentare američkog potpredsednika Majka Pensa, u kojima je uporedio Severnu Koreju sa Libijom.

Ona je Pensa nazvala "političkim glupanom" jer je Severnu Koreju, zemlju s nuklearnim oružjem, uporedio sa Libijom, koja je, kako je navela, samo instalirala nekoliko komada opreme i zabavljala se s njima.

Severna Koreja uništila je ranije danas, kako tvrdi, lokaciju za nuklearne probe Pungje-ri, u nizu eksplozija, koje su izvedene u razmaku od nekoliko sati, u prisustvu stranih novinara.

Meta eksplozija, koje su izvedene na lokaciji za nuklearna testiranja, duboko u planinama u slabo naseljenom severoistoku Severne Koreje, bila su tri tunela u podžemnoj lokaciji i određen broj zgrada u okolnoj oblasti.

Severna Koreja, međutim, nije pozvala međunarodne inspektore za nuklearno oružje na ceremoniju.

Severna Koreja sprovela je svih šest nuklearnih probi na poligonu Pungje-ri, koji se sastoji od tunela iskopanih ispod planine Mantapsan.

Pročitajte još: Merkel: Nemačka i Kina ostaju pri sporazumu s Iranom

#Donald Tramp

#Kim Džong Un

#samit

'