AKTUELNO

Zdravstveni radnici Demokratske Republike Kongo započeće danas kampanju vakcinacije sa ciljem suzbijanja epidemije smrtonosnog virusa ebole, od čega je do sada na severozapadu zemlje umrlo 26 ljudi.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su potvrđena još četiri nova slučaja ebole. Registrovano je 46 mogućih slucajeva ebole, od kojih je 21 potvrđen, preneo je AP.

Predsednik Konga Žozef Kabila predsedavao je u subotu sednici vlade posvećenoj eboli, na kojoj je odlučeno da se povećaju izdvajanja za borbu protiv bolesti, koja sada izose nešto više od četiri miliona dolara.

Odlučeno je i da u pogođenim oblastima bude besplatna zdravstvena zaštita.

Istovremeno, iz Ministarstva zdravlja je za danas najavljen početak vakcinacije.

Kako prenosi Rojters, 4.000 doza vakcina je prebačeno u grad Mbandaka, gde je prošle nedelje registrovan prvi slučaj te bolesti u urbanoj sredini od proglašenja epidemije početkom meseca.

Svetska zdravstvena organizacija izrazila je ranije zabrinutost zbog toga što je bolest stigla u urbanu sredinu, jer će to otežati njeno suzbijanje.

Grad Mbandaka se nalazi na oko 150 kilometara od Bikora, ruralne oblasti gde je ebola izbila prošle nedelje.

Svetska zdravstvena organizacija uputila je 4.000 eksperimentalnih vakcina koje će se dati pre svega ljudima u ovom gradu kako bi se sprečilo eventualno širenje bolesti u urbanim zonama.

Vakcina još uvek nema licencu, ali se pokazala efikasnom u ograničenim testovima tokom izbijanja ebole u Zapadnoj Africi.

Preporučljivo je da se čuva na temperaturi od minus 60 do minus 80, navodi BBC napominjući da je snabdevanje strujom u Kongu nepouzdano.

Prema mišljenju jednog zdrastvenog zvaničnika Konga, moguće je da su bolest u grad donele dve ili tri osobe koje su prisustvovale sahrani jednog obolelog od ebole u Bikoru.

#Ebola

#Kongo

#Vakcina

'