AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp danas je na sastanku svog kabineta u Beloj kući upozorio Iran da ne obnavlja nuklearni program, rekavši da su 'haos' i 'smrt' uvek tamo gde je Iran prisutan.

Tramp je, međutim, rekao da je otvoren za pregovore o novom sporazumu o nuklearnom programu Irana.

- Postići ćemo ili zaista dobar dogovor za svet, ili neće biti nikakvog dogovora - rekao je on.

On je rekao novinarima da ne bi savetovao Iranu da pokreće nuklearni program. Upitan o eventualnim posledicama, Tramp je kazao da će biti "ozbiljnih" posledica po Iran ako uradi drugačije.

Američki predsednik sinoć je izjavio da se SAD povlače iz međunarodnog sporazuma sa Iranom i dodao da će narednih meseci toj zemlji ponovo uvesti sankcije, ukinute posle postizanja sporazuma 2015.

Tramp je rekao da ima prostora za postizanje novog sporazuma, dodajući da je sadašnji sporazum "jednostran" i da bi doveo do širenja nuklearnog oružja.

- Ili ćemo napraviti veoma dobar dogovor za svet ili uopšte nećemo praviti dogovor - kazao je američki predsednik i dodao da će se Iran vratiti pregovorima ili će se uočiti s posledicama.

Kako prenosi agencija Frans pres, američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je da će SAD nastaviti da sarađuju sa svojim saveznicima kako bi sprečili Iran da proizvede nuklearno oružje.

- Nastavićemo da radimo zajedno sa saveznicima i partnerima kako bismo osigurali da Iran nikad ne proizvede nuklearno oružje. Radićemo i s drugima kako bismo se suočili sa štetnim uticajem Irana - rekao je Matis u Senatu.

Matis je ranije pominjao da su "štetni uticaja" Irana u Siriji, jer podržava predsednika Bašara el Asada, kao i u Jemenu gde Iran podržava šiitske pobunjenike plemena Huti.

Američki predsednik Donald Tramp sinoć je izjavio da se SAD povlače iz sporazuma koji je u julu 2015, godine posle dugih teških pregovora sa Iranom potpisalo šest velike sile - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

Trampova odluka naišla na osudu Irana i razočarenje ostalih potpisnica sporazuma.

#Donald Tramp

#Iran

#Nuklearno oružje

'